Ikke la akne styre livet ditt 

Det er lett å isolere seg selv dersom man plages av akne.
Men det er ikke den beste løsningen.

De aller fleste opplever en eller annen form for kviser eller akne i løpet av ungdomsårene. Det er ikke alltid enkelt å vite hvorfor noen får akne og andre ikke. Heller ikke hva som trigger det. Likevel er det mange som føler på skam og lav selvtillit, og til og med isolerer seg selv på grunn av utbruddene. 


 

Kjærester med akne 

Ina (18) og Sigurd (18) er kjærester, og begge to lever med akne. De møttes på “rulling” på en russebuss, og fant tonen over sommeren. Ingen av de tenkte noe særlig over at den andre hadde akne, men når hverdagen er tøff er det likevel godt å ha noen i samme situasjon. 

 

For Ina har akne vært en del av livet siden hun entret tenårene. 

 

– Jeg oppdaget mine første kviser i starten av ungdomsskolen. Først var det noen små her og der, og så ble det flere etterhvert, forteller hun. 

 

Det startet i pannen og på kinnene, og spredte seg til ryggen. Etterhvert ble det store vonde klumper på ryggen, noe som gjorde det vanskelig å bruke BH eller gå med ryggsekk. 

 

– Særlig på ryggen synes jeg det var kjipt å ha kviser, og spesielt på sommeren. Det å bade eller gå lettkledd var utfordrende og jeg hadde alltid lyst til å dekke meg til, sier hun. 

 

Sigurd har hatt akne siden han var rundt 14 år. For han startet det med små, røde prikker i ansiktet. 

 

– Etterhvert gikk de over til å bli store byller. I starten latet jeg som ingenting og prøvde å overse det, men etterhvert måtte jeg ty til produkter. Ingen av produktene jeg prøvde i starten funket, forteller han. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prøv produkter først 

Stine Flo jobber som hudpleier hos Avene, og hadde også akne som tenåring. Hennes beste tips er å starte med å oppsøke et apotek, dersom du er rammet av kviseutbrudd. 

 

– Jeg anbefaler å først prøve med produkter, før du eventuelt oppsøker lege. Mild akne kan håndteres med ulike produkter, mens mer alvorlige utbrudd krever medisiner, forteller Flo. 

 

Stort sett alle produkter mot akne renser ut det som ligger under hudoverflaten, og ofte kan utbruddene bli verre før de blir bedre. Derfor har Avene utviklet en krem som jobber litt annerledes. Kremen “Comedomed” reverserer denne prosessen. 

 

– Comedomed trenger inn, behandler og reduserer talgproduksjonen i huden. Den gjør talget mer flytende så det ikke danner propper og kommer opp til overflaten, sier Flo. 

 

Allerede etter syv dager vil du se en forbedring, og jo lenger du bruker produktet – jo bedre blir det. 

 

– Vi har fått masse gode tilbakemeldinger, sier hun. 

 

Videre forteller hun at dersom du ikke skulle oppleve forbedring etter å ha brukt kremen et stund, bør du oppsøke lege. Da er aknen rett og slett ikke mulig å behandle ved å kun bruke produkter. 


 

Isolerte seg 

 

Når aknen ble for ille, holdt Sigurd seg unna sosiale situasjoner. Særlig om dagen, når solen skinte og lyste opp alt han ønsket å skjule. Dagene med fet hud og sprengrøde kviser var verst. 

 

– Akne ødelegger selvtilliten totalt. Du kan ha nye klær, være nyklippet på håret og likevel kan du føle deg dritt, sier han. 

 

Ina har samme opplevelse. 

 

– For meg har det alltid vært veldig kjipt. Jeg kan ærlig si at jeg bryr meg mye om hvordan jeg ser ut, mye mer enn hva jeg burde, sier hun. 

 

Ofte gikk hun med caps eller bøff for å skjule aknen i ansiktet. Som ung tenåring var det ikke alltid enkelt å leve med. Men, som de fleste andre ting her i livet, måtte hun lære seg å leve med det. Og i dag går det mye bedre. 

 

– Det er klart at når man blir eldre så lærer man seg å bry seg mindre, og man vokser den usikkerheten litt av seg. Jeg har jo fortsatt kviser den dag i dag, og det er fortsatt kjipt, men det har nesten blitt noe jeg har lært meg å leve med, forteller hun. 

 

Da er det godt å ha en kjæreste hun kan snakke med. 

 

– Jeg klager jo mye til han om at jeg har kviser og føler meg stygg, men da sier han bare til meg at jeg er nydelig uansett. For meg er det veldig betryggende å vite at jeg er elsket uansett, uavhengig om jeg har kviser eller ikke. 

 

 

 

 

Våg å snakke om det! 

Rådet fra både Stine, Ina og Sigurd er klart: Sliter du med akne, søk hjelp.

På apotek kan de hjelpe deg med å prøve gode produkter i første omgang. Hjelper ikke det, bør du oppsøke lege. Men husk å gi det litt tid. Det er også viktig å snakke om hvordan du har det. 

– Kviser er jo noe flesteparten får, og det er lite du kan gjøre for å unngå at de kommer litt her og der. Snakk med venner om det og normaliser det å ha kviser fordi det er sååå vanlig! Avslutter Ina.  

– I starten latet jeg som
ingenting og prøvde å overse
det, men etterhvert måtte jeg
ty til produkter!

Sigurd

Uten navn 13.jpg
Uten navn 14.jpg

– Comedomed trenger inn, behandler og reduserer talgproduksjonen i huden. Den gjør talget mer flytende så det ikke danner propper og kommer opp til overflaten

– Stine Flo, hudpleier 

Stine Flo, hudpleier 

Akne er helt naturlig, og oppstår ved overproduksjon av talg i huden. Det er ikke alltid lett å vite årsaken, men hormoner kan spille inn. Akne oppstår normalt i puberteten, men noen kan oppleve å få det som voksne. Opplever du å få akne bør du først prøve produkter, deretter oppsøke lege – dersom plagene fortsetter.

– Comedomed trenger inn, behandler og reduserer talgproduksjonen i huden. Den gjør talget mer flytende så det ikke danner propper og kommer opp til overflaten

– Stine Flo, hudpleier 

– Å bruke huden til det den er til for, er viktig for oss å formidle. Etter flere år med pandemi føles det enda mer presserende å understreke hudens essensielle rolle som kommunikasjonsform, nettopp fordi hudpleie kan hjelpe med så mye mer enn det rent estetiske og overfladiske. Avène ønsker å gi alle selvtilliten til å ha en hud de trives i og dermed øke tryggheten rundt hudkontakt. 
 

Hege Sigurdsen, markedssjef i Avène 

Kinn mot kinn
Avènes kampanje 2022 handler om å ha en hud du trives i: