Innhold

Beskyttelse og oppfølging av føflekkene dine

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1_1620x1620

Hva er en føflekk?

En føflekk, eller nevus, er en brun masse av celler som vanligvis finnes på huden eller slimhinnene. Føflekker er sammensatt av melanocytiske celler som er ansvarlige for hudfarge og soling. De begynner å vises eksogent på huden mellom 6 måneder og 1 årsalderen, og fortsetter å vokse til voksen alder. Føflekkdannelse avhenger av flere elementer:

 • Eksponering for sol, spesielt i barndommen
 • Hudfarge 
 • Individets immunsystem

 

Effekter av solen på føflekker.

Solen noe av det som setter i gang fremkomsten av føflekker, og det er grunnen til at babyer, med svært få unntak, blir født uten dem. Jo flere føflekker en person har, som for eksempel for svært lyse hudtyper I eller II, jo høyere er risikoen for å utvikle hudkreft: 35% av disse kreftformene utvikler seg fra en eksisterende føflekk. Dette er grunnen til at barn og tenåringer må være godt beskyttet mot solen for å stoppe veksten av føflekker og forhindre at eksisterende føflekker utvikler seg til melanom. Utseendet til melanomet er i seg selv misvisende, da det lett kan forveksles med en føflekk på grunn av utseendet, brunfargen og mangelen på ubehag. Dette er grunnen til at, akkurat som med huden din, det er viktig å ta i bruk god praksis for å beskytte føflekkene dine mot UVA- og UVB-stråler ved å ta i bruk strikt fotobeskyttelse fra en tidlig alder.

 

VENNLIGE, EKSPERTRÅD 

Hvordan beskytte føflekkene mot solen

For å beskytte føflekkene og begrense risikoen for føflekkreft, er det viktig å beskytte selv de minste føflekkene mot solen så mye som mulig. Vi anbefaler å strengt følge reglene for soleksponering for å unngå at nye føflekker dukker opp: 

 • Unngå eksponering for solen mellom kl. 11:00 og 16:00
 • Hold deg i skyggen istedenfor direkte eksponert for solen
 • Påfør solkrem på nytt annenhver time
 • Begrens barns eksponering så mye som mulig: huden deres er mye mer følsom enn voksen hud. Klær (lue, t-skjorte og solbriller) er fortsatt den beste beskyttelsen mot UV-stråler. 
 • Om nødvendig, bruk en solkrem med høy SPF påført huden regelmessig og i god mengde, og påfør på nytt hver gang du tørker huden, og etter svømming eller etter å ha svettet en stund. 

Skjønnhetsmerker og fregner er helt andre fenomener. Fregner er forårsaket av en opphopning av pigment og er ofte et tegn på veldig lys hud som ikke er i stand til å beskytte seg mot solen. Jo flere fregner du har, jo mer kan du si at huden har fått for mye sol. Pigmentet aktiveres av UV-lys for å spille en beskyttende rolle.

Hvordan sjekke dine egne føflekker

Hvordan kan du finne ut om en føflekk er ondartet? Og hvordan kan du overvåke utviklingen av føflekkene dine på nært hold? Det er viktig å sjekke føflekkene dine eller få dem undersøkt av en hudlege minst en gang i året, og oftere hvis huden din er i faresonen eller du har utviklet melanom tidligere. Ta deg tid til å se på huden som en helhet, uten å glemme noen av områdene av ansiktet og kroppen: 

1- For ansiktet, alle områder, uten å glemme på og bak ørene
2- Overkropp, rygg og sider, vendt mot et speil. 
3- Underarmer, øvre- og underarmer, håndflater.
4- Baksiden av bena, mellomrom mellom tærne, fotsåler, kjønnsorganer.
5- Baksiden av nakken og hodebunnen, dele ved skille, ved hjelp av et speil.
6- Nedre rygg og rumpa.

Her er en mnemonikk for å hjelpe deg når du sjekker føflekkene dine: ABCDE-regelen. Hvert av disse tegnene i utseendet til en føflekk er mistenkelige og fortjener oppmerksomheten din:

 • A: Asymmetri 
 • B: Kantlinjer som er uregelmessige
 • C: Farge som er uensartet eller variert
 • D: Diameter større enn 6 mm
 • E: Evolusjon eller nye endringer til føflekken din

Enhver endring i føflekkene dine bør tas som en advarsel som trenger oppmerksomheten din, siden endringer kan foregå utviklingen av hudkreft.

av_solaires_shema_grains-de-beaute_diagnostic_16x9 1100x619 A: Asymmetri - B: Kantene er uregelmessige - C: Farge som er uensartet eller variert - D: Diameter større enn 6 mm - E: Utvikling
Back to top