Visste du at du
kan redusere stress ved å
gi en klem?

En god klem kan nemlig gjøre en større
forskjell enn du kanskje tror.  

2022.03.26-Avene-1715.jpg

Husk den daglige klemmen – den bidrar til en lykkeligere hverdag. 

Mange småbarnsforeldre og tenåringsforeldre opplever at tiden rett og slett ikke strekker til. Hamsterhjulet er et faktum og du føler at du løper mer enn du lever. Det skorter ikke på råd og tips for lavere skuldre, alt fra pusteøvelser til morgenrutiner, spabehandlinger og prioriteringslister. Men ett råd som utelukkende gir påfyll, uten å bli enda et punkt på to-do-lista, er å klemme litt mer på dine nærmeste! 

Nærhet og tilknyting

Det er kanskje ingen hemmelighet at det å gi en god klem er noe de fleste av oss setter pris på – enten den gis i hoppende lykkerus over en god nyhet, som en hilsen til en du ikke har sett på lenge, eller for å trøste en som har det vondt. Å kjenne seg nær et annet menneske via en klem kan knytte oss mennesker sammen. Vi er jo tross alt flokkdyr i bunn.

 

– Kroppskontakt er trygghetsskapende, lykkefremmende og stressreduserende – et skikkelig kinderegg, forteller Ragnhild Bang Nes. 

Hun er psykolog, og jobber som seniorforsker i Folkehelseinstituttet og ved forskningssenteret Promenta ved Universitet i Oslo.  

– Det avhenger jo selvsagt av hvem som klemmer. Effekten kan være stressende og ubehagelig om klemmen deles ut av noen du ikke føler deg fortrolig med eller som du har et ambivalent eller vanskelig forhold til, fortsetter hun.  

ragnhild-bang-nes-770-jpg.jpg

– Kroppskontakt er trygghetsskapende, lykkefremmende og stressreduserende – et skikkelig kinderegg

– Ragnhild Bang Nes

(lykkeforsker)

@eauthermaleavenenorge

share-insta.png
share-facebook.png

Vitenskapelig bevist   

Positiv kroppskontakt er kjent for å utløse positive følelser og lykkehormoner. Ett av disse er oksytocin.

– Oksytocin fører til at vi knytter oss til andre og reduserer samtidig angst og stress, sier Bang Nes.  

En klem kan redusere stress i øyeblikket, og flere studier underbygger dette.

 

– En studie fra 2020 viste for eksempel at små berøringer som et lett trykk på skulderen kan ha en beroligende effekt, forteller hun.  

Det finnes også en gruppe forskere i Tyskland som har gjennomført en studie der romantiske partnere ble bedt om å omfavne hverandre før de ble utsatt for stress. 

– Spyttet deres ble deretter målt for kortisol, altså stresshormoner. Kvinner viste betydelig lavere kortisolnivåer sammenlignet med menn når de ble satt i en stressende situasjon etter klemmen. Med andre ord, når kvinner klemte partneren sin før de gikk gjennom noe stressende, reagerte de naturlig nok mer rolig i situasjonen, sier hun.  

–En studie fra 2020 viste for eksempel
at må berøringer som et lett trykk på skulderen kan ha en beroligende effekt

Ragnhild Bang Nes (lykkeforsker)

Vennskap og hudkontakt
Vennskap og hudkontakt

Gi en klem og spre glede. Det er viktig å ha en hud du trives i!

press to zoom
Vennskap og hudkontakt
Vennskap og hudkontakt

Gi en klem og spre glede. Det er viktig å ha en hud du trives i!

press to zoom
Vennskap og hudkontakt
Vennskap og hudkontakt

Gi en klem og spre glede. Det er viktig å ha en hud du trives i!

press to zoom
1/2

Kan styrke immunforsvaret  

Fysisk hengivenhet kan dessuten øke serotoninnivået (også kalt lykkehormonet) og redusere kortisolnivået (stresshormonet) i kroppen.   

 

– Forskerne har også funnet ut at klemming ser ut til å ha en positiv effekt på immunsystemet, forteller hun.  

 

En ting er at vitenskapen forteller oss effekten en god klem kan ha på helsen vår. En annen er hvordan det påvirker hverdagen. Allerede fra vi er små trenger vi nærhet for å utvikle oss som mennesker og for å kjenne på trygghet og varme. Som barn lærer vi berøring lenge før vi får et forhold til språk og andre måter å kommunisere på. Det er den første sansen som utvikles, og den siste sansen som forlater oss når vi dør.  

 

– Tradisjonelt blir jo spedbarn båret tett på kroppen til mor eller andre omsorgsgivere. Det er ikke bare av praktiske årsaker, men også beroligende og trygghetsskapende for den lille, sier Ragnhild Bang Nes. 

Etter pandemien merker jeg at den eldre generasjonen dessverre har blitt noe mer forsiktig med klemmingen. Vi kan nok bli flinkere til å ta initiativet til å gi en klem

Lory Nazareno

_ReallyGreatSite-2.png

En god klem for hverdagslykke 

Tobarnsmamma Lory Nazareno, som er modell i Avènes kampanje, har to jenter på syv og tolv år, og tidsklemma er noe familien stadig kjenner på. Barn som skal kjøres til aktiviteter og følges opp på skole – samtidig som hun ønsker å prestere på topp i en jobb hun elsker.

 

Til tross for en travel hverdag er klemming noe hun og familien legger vekt på – uten å ha tenkt over hvilke positive og stressreduserende effekter det har.   

– Jeg vekker alltid jentene med en klem, gir de en klem når de går på skolen og avslutter kvelden med nattaklemmer, forteller hun.  


Dette er viktig for å skape trygghet i hjemmet, og gir påfyll av kjærlighet og varme for både store og små. Likevel er det jo noen dager der disse rutinene faller litt bort.  

– Vi er i grunn en veldig kjærlig familie hvor daglig fysisk kontakt faller oss naturlig, så de dagene

det er lite fysisk kontakt er de gangene vi er fra hverandre og det merkes absolutt.  

 

Med en verden som sakte har våknet opp etter pandemien er kanskje klemmer noe vi aldri kan få for mye av.  

– Etter pandemien merker jeg at den eldre generasjonen dessverre har blitt noe mer forsiktig med klemmingen. Vi kan nok bli flinkere til å ta initiativet til å gi en klem og eventuelt spørre de som er litt usikre om det er ok å gi en klem. Man må rett og slett ufarliggjøre klemmingen, avslutter hun. 

Lory og Lena Elise
på fotoshoot for Avène sin kampanje.

– Å bruke huden til det den er til for, er viktig for oss å formidle. Etter flere år med pandemi føles det enda mer presserende å understreke hudens essensielle rolle som kommunikasjonsform, nettopp fordi hudpleie kan hjelpe med så mye mer enn det rent estetiske og overfladiske. Avène ønsker å gi alle selvtilliten til å ha en hud de trives i og dermed øke tryggheten rundt hudkontakt. 
 

Hege Sigurdsen, markedssjef i Avène 

Kinn mot kinn
Avènes kampanje 2022 handler om å ha en hud du trives i: