Ta vare på huden i sommer
– den er vår viktigste kilde til nærhet

Hudkontakt skaper lykke

At huden er et av våre fremste kommunikasjonssystemer er noe vi sjelden tenker på.

 

Å vise nærhet, tilhørighet og kjærlighet gjennom berøring og hudkontakt er noe som ligger i oss fra naturens side. At lykke, tilhørighet og nærhet er følelser som er tilgjengelig gjennom huden og hudkontakt – er også grunnen til hvorfor vi bør ta vare på den.  

Nå når de første sommerstrålene begynner å varme mot huden, lengter mange etter å nyte solen i hus eller hytteveggen. Og for å ta vare på huden gjennom sommermånedene er det visse tiltak som kreves. 

– Du bør egentlig bruke solkrem i ansiktet hver dag, hele året, forteller Stine Lindstad Flo. Hun er utdannet hudpleier, og jobber i dag for Avène. 

– Den beste anti-age kremen du kan bruke er SPF hver dag året rundt, sier hun. For selv om vi ikke merker det på huden, påvirkes den av solen hver eneste dag. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALT du trenger å vite om solbeskyttelse

UVA– stråler trenger dypt ned i huden 

Du har kanskje hørt snakk om UVA og UVB stråler, men de fleste av oss kan kanskje ikke forklare forskjellen på stående fot. Og hvorfor er det egentlig så viktig å vite om begge? 

 

– UVA-stråler er de som kan gi varige skader på huden, men som du nødvendigvis ikke merker, forteller Flo. 

 

Disse penetrerer gjennom skyer, glass og hudens øverste lag, og er strålene som treffer deg når du du sitter i bilen, vindusplassen på kontoret eller får sollyset på huden uten å være i direkte kontakt med det. Selv i tett skydekke og på grå regnværsdager er UVA-strålene der. De trenger dypt ned i huden, og kan over tid forårsake skader som pigmentflekker, rynker, solallergi, misfarging og i verste fall hudkreft. 

 

- For mange år siden florerte det et bilde av en lastebilsjåfør der man så solskaden på ansiktet etter et liv på veien. Halve ansiktet hadde vært eksponert for UV-stråler gjennom bilvinduet og halve ikke. Der så man stor forskjell på hva UV-stråling gjør med huden, forteller Flo. 

– Du ser ikke skadene den dagen de kommer, men på sikt blir de synlige. Hender og ører er lett å glemme og smøre med solkrem, og her kan det lett oppstå solskader, sier hun.

Den første berøringen du kjenner som nyfødt forteller deg at du er trygg – det gjør også den siste berøringen du kjenner i alderdommen.

– Det var vanlig å flasse
2-3 ganger før hudfargen satt ordentlig. Det har jeg fått kjenne på i etterkant.

Anne

 

2022.03.26-Avene-1526.jpg

– Du ser ikke skadene den dagen de kommer, men på
sikt blir de synlige.

Stine Lindstad Flo, hudpleier

UVB-stråler er de du kjenner 

Mens UVA-strålene trenger dypt ned i huden, er UVB-strålene de du merker med en gang. Det er de som varmer, og brenner, i ansiktet når du sitter i hytteveggen. Da er det også lett å bli solbrent, om du ikke smører deg med solkrem. Men så er spørsmålet – hvilken faktor bør du velge? 

 

– Det kanskje ikke så mange vet, er at SPF står for UVB beskyttelsen, forteller Flo. 

 

UVA-strålene har altså ikke samme SPF som UVB-strålene, og det er nettopp her valget av solfaktor spiller en større rolle enn mange kanskje er klar over. 

 

– I EU er det regler som sier at solkremen minimum skal inneholde ⅓ UVA beskyttelse i forhold til UVB-beskyttelsen. Det vil si at bruker du SPF 30, så er det minst 10 i UVA beskyttelse, forteller Flo. 

 

Når det kommer til beskyttelsesgraden så er det ikke veldig stor forskjell på SPF 30 og SPF 50 når vi snakker om UVB-stråling, men det handler om UVA beskyttelse. 

 

– Med andre ord, så gjelder det å bruke så høy faktor (SPF) som mulig. Da reduserer du sannsynligheten for uvelkomne solskader i fremtiden, sier hun. 

av_suncare_intense-protect_1_post_3282770141214_hd_1-1.png

Les mer om produktet her.

Avène Intense Protect SPF 50+

150 ml

Holder det med dagkrem med SPF? 

Solkrem er den aller beste beskyttelsen vi har mot både UVA og UVB-strålene fra solen. I dag finnes det uttalige produkter med SPF i både sminke og hudkremer. Men må du bruke solkrem, eller holder det med SPF i dagkremen? 

 

- SPF i dagkremen er like fullverdig som SPF i solkremen, så det er mye bedre å bruke en dagkrem med solfaktor enn å ikke bruke noen ting, sier Flo. 

 

 

Videre forteller hun at forskjellen på dagkrem og solkrem er at dagkremen stort sett ikke er vannresistent slik en solkrem ofte er. Det faller heller ikke like naturlig for folk å påføre en dagkrem like ofte som man gjør med en solkrem. 

 

Er du en av dem som bruker sminke i hverdagen, kan du med trygghet påføre dette oppå solkremen. Ifølge Flo mister du ikke beskyttelsen av den grunn, men du må påføre solkrem gjennom dagen hvis du er ute i solen, så det kan være lurt å bytte ut dagkremen og sminken med en farget solkrem i stedet for. 

 

– Som hovedregel anbefaler vi å smøre deg med solprodukter hver andre time. Om du tar deg i ansiktet, svetter eller bader vil solkremen naturligvis slites bort. Da er det viktig å påføre flere ganger. 

2022.03.26-Avene-1172.tif

Mange sliter med solskader etter overdreven soling, men det er aldri for sent å gi huden den pleien den trenger – den har tross alt en viktig funksjon. Å skape trygghet og nærhet. 

Hvilke ingredienser bør du se etter? 

For å beskytte huden din best mulig mot solen, finnes det både fysiske og kjemiske filtre. De fysiske filtrene reflekterer solstrålene og de kjemiske filtrene absorberer solstrålene. 

 

– Det er de fysiske filterne som gjør at huden blir hvit av solkremen, og den er ikke like kosmetisk å smøre ut. Avène har et patentert filterkompleks som består av kun kjemiske filtre og som er helt trygge å bruke, forteller Flo. 

 

Videre forteller hun at det ofte er skepsis av bruken av kjemiske filtre til barn, og her er talen klar. 

 

– Våre kjemiske filtre trenger ikke ned i de dypere hudlagene, og er derfor helt trygge å bruke - også for barn, de med syk hud, brutt hudbarriere, sensitiv hud osv. I år lanserer vi et solprodukt som beskytter mot både UVB, UVA og blått lys fra solen. Denne er nøye testet og kan brukes fra 6 måneder, sier hun. 

 

Avènes solkremer har bred og effektiv beskyttelse mot både UVA og UVB-stråler, dokumentert fotostabilitet og langvarig beskyttelse. Kremene inneholder også Pre-tocopheryl, som er en kraftig anti-oxidant som beskytter mot frie radikaler. 

 

– Alle produktene våre inneholde Avène Termalkildevann, som er beroligende, irritasjonsdempende og mykgjørende for huden. Dette er perfekt for dem som ser etter en solkrem for sensitiv hud, forteller Flo. 

Vær miljøbevisst 

Det kan kanskje virke paradoksalt å skulle tenke på havet når vi snakker om solkrem, men det er dessverre slik at det har en direkte sammenheng. Hvert år havner det 25 tusen tonn solfiltre i havet, som en konsekvens av alle badeglade verdensborgere. 

 

– Det er viktig å tenke på at filtrene i solkremen ikke skal ødelegge korallrev, planteplankton og dyreliv. Vi må ta vare på havbunnen vår, og derfor bør du velge produkter med miljøvennlige filtre, sier Flo. 

 

Avène har minimert antall filtre i solkremene for å redusere innvirkningen på havmiljøet. 

 

– Vi har vært strenge når vi har valgt ut ingredienser, som er bedre for miljøet. Solkremene inneholder ikke silikoner og heller ingen vannoppløselige solfiltre, forteller hun. 

av_suncare_intense-protect_social_5_3282770141214_hd_1-1.png

Lys hud, mørk hud – hva bør du tenke på? 

Uansett om du er lys eller mørk i huden, bør alle bruke solkrem. 

 

– Du kan risikere å få solskader uansett hvilken hudfarge du har, sier hun. 

 

Hvor godt huden din tåler solen, handler om hvor mye melanin den inneholder. Melanin er det som gir farge i huden, og er kroppens naturlige beskyttelsessytem. 

 

– Her snakker vi om hvor godt huden din tåler UVB-stråler. Har du mørk hud, så har du mer melanin i huden. Da tar det også lengre tid før du blir solbrent, men til gjengjeld kan du lettere få pigmentflekker i en mørk hud, sier hun. 

 

Solskade er en i hudcellenes DNA, og får du mange skader på samme sted, utvikler det seg over tid. Derfor er det også superviktig med solbeskyttelse til barn. 

 

– Blir du ofte solbrent som barn, er det større sjanse for skader senere i livet. Huden har en unik evne til å reparere seg selv, men får man for mange skader i huden så vil den ikke klare å reparere seg til slutt, forteller Flo. 

 

Det er viktig å smøre seg godt, men det er ikke alle typer solkrem som er like lett å håndtere. 

 

– Har du mørkere hud og velger en solkrem med fysisk filter, kan du risikere at huden blir gråaktig. Med for eksempel vår nye solkrem fra Avène, Intense Protect, så vil ikke det skje. Den har et kjemisk filter, og beskytter i tillegg mot blått lys. 

 

Uansett hvilket vær det blir fremover – husk å bruke solkrem!