Innhold

Årsaker til akne

Hvor kommer akne fra? Du har sikkert allerede stilt deg selv dette spørsmålet. De fleste former for akne (ja, det er flere) er forårsaket av svingninger i kjønnshormoner. Men andre faktorer, hovedsakelig rundt miljøet og livsstilen din, spiller også inn, både hos ungdom og kvinner.

Hvordan hormoner påvirker huden

Hormonelle svingninger, spesielt androgener, som resulterer i en overproduksjon av talg i ansiktet og overkroppen. Cellene i veggene til de pilosebakøse folliklene og talgkjertlene formerer seg, og hindrer talg i å skylles ut. Med andre ord blir hudporene tette og talg samler seg under hudens overflate. Opphopningen av talg er ansvarlig for dannelsen av komedoner: de berømte sorte og hvite hudormene. Disse hormonelle endringene kan forekomme i puberteten eller under menstruasjonssyklusen hos kvinner.

Lær mer om hormonell akne

av_acne_soleil_ville_1x1 472x472

Eksogene (dvs. ytre) faktorer kan også utløse utbruddet av kviser.

  • Bruk av kosmetikk som er for fettete, okklusive eller komedogene kan blokkere de pilosebakøse folliklene, og stimulerer fremkomsten av flekker.
  • Under påvirkning av solen tykner og tørker huden ut, noe som i utgangspunktet reduserer kviser. Dette er imidlertid villedende: Så snart soleksponeringen avtar, blir huden tynnere og talg produseres igjen i større mengde. Resultatet er et utbrudd av nye lesjoner.
  • Akne er ikke en psykisk sykdom, men stress er en medvirkende årsak. Så hvordan bidrar stress til akne? Mekanismene er fortsatt uklare, men produksjonen av hormoner knyttet til stress øker også produksjonen av talg. 

  • Røyking fremmer dermatose (en hudtilstand) og forverrer spesielt arr.
  • Å spise for mye fett og sukker har også en innvirkning på huden. Spesielt søtsaker øker utviklingen av akne hos personer som er mottakelige. Hvorfor er det sånn? Matvarer med høy glykemisk indeks antas å fremme produksjonen av visse hormoner, inkludert androgener, som er involvert i dannelsen av hudormer. 
  • Til slutt, i noen tilfeller kan akne utløses av visse medisiner.

VENNLIGE (OG EKSPERT-) RÅD

Mens hygiene gjennom fjerning av sminke eller rens to ganger om dagen er avgjørende, kan det å "skrubbe" ansiktet med en altfor aggressiv peeling tørke ut huden, og oppmuntre til reaktiv seboré, dvs. økt talgproduksjon. Den samme anbefalingen gjelder for peeling: bruk en skånsom eksfolierende maske en eller to ganger i uken, men ikke mer. En skånsom tilnærming vil gi bedre resultater!

Akne hos voksne: Å ta vare på akneutsatt hud

Tenåringsakne: Å ta vare på akneutsatt hud

Våre svar på spørsmålene dine

Vi er her for å hjelpe deg med å skille fakta fra fiksjon

Riktig. Hvis flere familiemedlemmer har lidd av akne, spesielt alvorlig akne, øker dette risikoen for å utvikle tilstanden. Selv om gener ikke er en systematisk årsak, er de en medvirkende årsak. Uansett vil du få de beste resultatene med rask behandling, spesielt av en hudlege.

Riktig. Visse forurensende stoffer i luften kan oksidere skvalen som finnes i talg, produsert av talgkjertlene. Denne oksidasjonen stimulerer produksjonen av komedogene molekyler i epidermis. Som et resultat dannes kviser. God hudhygiene er derfor avgjørende for å bekjempe effekten av forurensning på huden.

Dette er feil. Noen ganger kan bruken av en viss balsam eller stylinggel føre til at det oppstår kviser, spesielt i pannen. Disse produktene kan også renne ned på pannen eller nakken og få huden til å reagere.

Riktig. I begynnelsen av svangerskapet er kroppens hormonbalanse svært forstyrret. Dette er grunnen til at akne ofte kan oppstå. Akneen har en tendens til å avta og forsvinne raskt etter fødsel.

Våre løsninger for å ta vare på den akneutsatte huden din

Våre Cleanance hudpleieprodukter er utviklet for å forsone deg med huden din
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Anti-Blemish Concentrate

Det er et lite mirakel for huden min: det har hjulpet mye med å redusere ufullkommenhetene mine på to måneder. Det har vært veldig nyttig! Gleder meg til å se resultatet om noen måneder til og håper at det vil få dem til å forsvinne for godt.

Margot, 26 år

Oppdag Cleanance COMEDOMED Anti-Blemish Concentrate
Tilbake til toppen