Innhold

Hormonell akne

Hormonell akne dukker først opp i puberteten (80%* av tenåringer påvirkes i ulik grad) og kan gjenta seg eller bryte ut i voksen alder, spesielt hos kvinner. Men heldigvis kan hormonell akne behandles. Her er noen løksninger til å forstå og roe ned din hormonelle akne.

Hva er hormonell akne?

Hva er hormonell akne?

For både jenter og gutter starter akne vanligvis i puberteten. Årsaken er hormonelle omveltninger, som gjør at huden produserer mer talg. Det kan være vanskelig for talg å renne ut gjennom porene: de små hullene som drenerer det bort. Huden blir da fet og akne kan oppstå i ansikt, rygg, skuldre, utringning osv.

Hormonell akne forsvinner vanligvis etter ungdomsårene. Men noen ganger vedvarer det, kommer tilbake eller utløses i voksen alder. Hormonell akne er mindre omtalt, og likevel blir en fjerdedel av voksne rammet av det, de aller fleste er kvinner. 

Hva er de forskjellige stadiene av hormonell akne?

Det er ikke én, men flere typer akne, som kan komme etter hverandre eller tilstede samtidig.

Forutsetningen for akne i ungdomsårene er hyperseboré, når huden produserer for mye talg på grunn av hormonelle endringer. På dette stadiet er huden ganske enkelt fet.

Under huden kan det begynne å dannes en mikrokomedo, der overflødig talg tykner og går over i et slags horn som tetter til porene. Usynlig til å begynne med, blir den deretter en “comedo” som først vil være åpen (en hvit hudorm) og under påvirkning av oksidasjonen av talg i kontakt med luften, blir den svart (en sort hudorm). Dette kalles retensjonskviser.

Hvis det ikke behandles, er neste trinn inflammatorisk akne. Dette er resultatet av infeksjon av en kvise ved spredning av bakterien Cutibacterium Acnes. Disse kvisene har form av papler (store, harde, røde kviser), noen ganger toppet av pustler (som inneholder en suppurativ væske).

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Jeg har lagt merke til at hvis jeg ikke renser huden regelmessig hver dag, så får jeg alltid kviser som kommer tilbake, og jeg kan ikke gjøre noe med det, og da er det for sent. Det skjer spesielt uken før mensen.

Ambre, 16 år

Hormonell akne for menn og kvinner

Hormonell akne rammer menn og kvinner, men ikke samtidig eller i samme områder.

Hos kvinner

Menstruasjonsperioden, graviditet, overgangsalderen... Kvinnelig hormonaktivitet svinger i lang tid, og dette er en viktig årsak til at hormonell akne vedvarer. Kviser har en tendens til å være inflammatoriske og vises ofte like før en kvinnes menstruasjon, spesielt på nedre del av ansiktet (rundt haken og kjeven).

Hos menn

Selv om menn ikke blir spart for hormonell akne i puberteten, går hudproblemene deres generelt tilbake og forsvinner i voksen alder når hormonene har stabilisert seg. Når kviser vedvarer, er de for det meste plassert på rygg og nakke.

Hvilke behandlinger er tilgjengelige for hormonell akne?

Hvilke behandlinger er tilgjengelige for hormonell akne?

Når du har utelukket andre mulige årsaker til akne, som bruk av visse kosmetiske produkter, er det på tide å ta grep! Det finnes et helt arsenal av behandlinger for hormonell akne, både hos ungdom og voksne. Lokale behandlinger med antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaper, orale antibiotika, hormonbehandlinger... Hudlegen din vil kunne fortelle deg hvordan du effektivt kan behandle den hormonelle akneen din og ta i bruk en passende daglig hudpleierutine. 
 

Hva med p-pillen? Noen former for p-piller er bra for huden din, men andre kan forårsake kviser. Spør gynekologen din om råd.

VENNLIGE (OG EKSPERT-) RÅD

Noen behandlinger som er foreskrevet for å behandle hormonell akne irriterer og tørker ut huden. Huden må derfor rebalanseres.

Ulempen til noen topiske behandlinger for hormonell akne er at de stripper huden. Huden trenger derfor passende pleie for å gjøre opp for dette. Dette starter med skånsom rens og sminkefjerning med en såpefri rensekrem. Termalkildevann med irritasjonsdempende egenskaper kan også sprayes på ansiktet. Renset for rester fra kranvann er huden klar til å motta en lindrende krem som vil gjenopprette hudens komfort.

De riktige tingene å gjøre for å lindre hormonell akne

De riktige tingene å gjøre for å lindre hormonell akne

Skånsom, skånsom, skånsom er ditt mantra! Slik kan du legge forholdene til rette for (endelig!) å bli kvitt din hormonelle akne, enten du er tenåring eller voksen. En skånsom tilnærming oppnås gjennom å utvikle gode hudpleievaner (ikke gni bomullsdotter for hardt mot huden, og ikke klem ut kvisene dine), samt gjennom valget av produkter du påfører huden. Ordene "ikke-komedogen" eller "akne-utsatt hud" vil hjelpe deg.

Fra samme produktkategori

Våre løsninger for hormonell akne

Eau Thermale Avène hudpleieprodukter designet for å forene deg med huden din

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Fjerner sminke - Matter - Renser

Avène Termalkildevann

Avène Termalkildevann

Beroliger - Gjenoppretter hudbarrieren

Tilbake til toppen