Innhold

Forstå aknearr

De er en av de mest fryktede konsekvensene for de som lider av akne. Vi snakker om akne-arr. Så hva er årsaken? Er arrdannelse uunngåelig, eller kan du prøve å forhindre det? Er det mulig å bli kvitt arrdannelse? La oss ta en nærmere titt.

Hvor kommer arrdannelse fra?

Hvis du eller noen du kjenner har lidd av akne, vet du at stygge arr noen ganger kan dukke opp og bli værende. Men hva forårsaker dem? Akne-arrdannelse oppstår når et sår ikke gror ordentlig. Faktisk avhenger oftest risikoen for arrdannelse av alvorlighetsgraden av akneen. I klare ordlag, jo mer alvorlig akne, jo mer sannsynlig vil det etterlate arr. Men dette er ikke alltid tilfelle, da akne er forskjellig for hver person. Arrdannelse avhenger også av hvordan akne håndteres og hvordan du behandler kvisene dine på daglig basis (i hovedsak, enten du plukker på dem eller ikke).

Alt du trenger å vite om hva som skjer under kvisene

av_acne_cicatrisation_acne_1x1
av_acne_cicatrices_3-types_1x1

Akne-arr kommer i alle typer

Arr er de mest fryktede komplikasjonene når det kommer til akne. Og det finnes alle slags arr. Til å begynne med kan arr være røde eller pigmenterte, og kan falme over tid. Men hvis betennelsen er stor og dyp, kan den etterlate uutslettelige merker.

  • Disse kalles atrofiske arr. De fremstår som små kratere som ikke jevner seg ut. De kan være brede og grunne. Eller dypere og smalere. Sistnevnte er kjent som "ice pick"-arr, små søkk;
  • I kontrast er hypertrofiske og keloide arr forhøyede arr som skyldes fibrøse endringer i huden;
  • Pigmenterte lesjoner oppstår fra inflammatoriske lesjoner. Kort fortalt er de varige merker som er vanskelige å leve med. 

Jeg var alltid flau over akneen og arrene kvisene mine etterlot seg, men heldigvis hjalp en dyktig hudlege meg med å bli kvitt dem og glemme denne vanskelige tiden!

Laura, 22 år

En tung psykologisk påvirkning

Selv i dag har akne og arrdannelsen den forårsaker en betydelig psykologisk innvirkning. Og det er lett å forstå hvorfor. For det første påvirker de hovedsakelig ansiktet, så de endrer bildet vi ser i speilet. Og dette kan skje på viktige øyeblikk i livet (som i ungdomsårene eller for unge kvinner), og undergraver selvtilliten. Dessuten er 25% av voksne rammet av akne, som er knyttet til puberteten i det kollektive ubevisste. Heldigvis finnes det løsninger tilgjengelig for å hjelpe deg med å håndtere situasjonen.

Den psykologiske påvirkningen av akne

 

Arr er ikke garantert

Slapp av, arr er ikke garantert når det kommer til akne. Men jo mer alvorlig betennelsen er og jo lenger betennelsen varer, jo større er risikoen for arrdannelse. Det viktige, som du har forstått, er å begrense denne betennelsen. Du bør fokusere på forebygging, som er din beste innsats mot dette problemet. Det første trinnet er å følge en skånsom, hensiktsmessig daglig hygiene og hudpleierutine. Din hudlege kan deretter foreslå passende behandling for akne om nødvendig. Det kan ikke gjentas ofte nok: dette er de eneste måtene å unngå arr på. 

Våre tips for pleie av akneutsatt hud

 

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

VENNLIGE (OG EKSPERT-) RÅD

Vet du om dermatillomani? Det er den tvangsmessige trangen til å plukke på huden din og presse ut hudormene dine. Men for hudens skyld må du stå imot! Hudleger fortsetter å fortelle oss: uansett hvor fristende det kan virke, ikke rør på kvisene dine. Du vil skade huden din og kan forverre hudbetennelse, noe som øker risikoen for arrdannelse. Det er lettere sagt enn gjort, men det er viktig å være klar over problemet for å holde huden din fin etterpå. Du vil takke deg selv for motstand!

av_acne_adolescent_creme-solaire_1x1

Unngå arrdannelse: Stopp dårlige vaner

God hygiene krever at du kvitter deg med dårlige vaner. Som du kan se, er det første elementet på listen å slutte å røre på kvisene dine. Mer generelt bør du ikke berøre huden for mye med fingrene, som ikke alltid er veldig rene. Men det er andre faktorer som kan øke risikoen for akne, og med det, arrdannelse. Hele året (ikke bare om sommeren), hvis du ikke kan unngå å utsette huden din for solens stråler, beskytt den med en ikke-komedogen solvæske eller spray.

 Så her er alt du trenger å gjøre... og ikke gjøre

Ulike behandlinger for ulike arr

Ulike behandlinger for ulike arr

Det finnes ingen magisk kur mot akne-arr. Men det er mulig å redusere merkene som blir igjen. Hudlegen din kan foreslå målrettede dermatologiske prosedyrer som laserbehandling eller peeling. Vær oppmerksom på at disse behandlingene ofte gir delvise resultater. Mens utseendet på huden er forbedret, vil ikke akne-arret forsvinne helt. Dette kan noen ganger være skuffende for pasienter. Fokus bør derfor egentlig være på forebygging.

Alt du trenger å vite om behandlinger

av_acne_adolescente_maquillage_camoufler_1x1

Unngå arrdannelse: kunsten å kamuflere

Hvis ubehaget ditt er betydelig, kan sminke for arr eller urenheter være en god måte å gjenvinne selvtilliten. Du må stille deg selv de riktige spørsmålene for å finne det riktige produktet. Er ufullkommenheten din relatert til farge eller tekstur? Kan denne "kamufleringen" være diskret eller usynlig (for en mann, for eksempel)? Kan kamuflering integreres i din daglige rutine for å gjøre det enklere?

Oppdag alle sminketipsene våre

Våre svar på spørsmålene dine

For å skille det sanne fra det usanne: det er det vi er her for.

I alvorlige former kan akne også ramme de øvre delene av kroppen, som rygg, skuldre, nakke og bryst. Og konsekvensene når det gjelder arr er de samme som for ansiktet.

Hvis du er en forelder, ikke bagatellisere tenåringens akne. Ubehandlet alvorlig akne kan føre til irreversible arrdannelser, som kan bli en livslang bekymring. For ikke å snakke om innvirkningen på tenåringens image og selvtillit, i en alder da de bygger dette opp og presset utenfra er sterkt. Å ta tak i problemet så snart det oppstår vil hjelpe barnet ditt til å føle seg bedre med seg selv i dag og i fremtiden.

Igjen, når akne er tilstede, er det best å konsultere en hudlege uten forsinkelse. Rask behandling er best for å unngå merker og arr så mye som mulig. Jo lenger du venter, jo verre blir kvisene sannsynligvis, og jo mindre effektiv vil behandlingen sannsynligvis være.

Våre løsninger for å redusere arrdannelse

Cleanance-produktene våre er utviklet for å hjelpe deg med å føle deg mer komfortabel i huden din
av_cleanance-women_smoothing-night-cream_front_30ml_3282770205589

CLEANANCE WOMEN SMOOTHING NIGHT CREAM

I over 30 år har Cleanance-serien tilbudt ekspertløsninger med klinisk bevist effektivitet anbefalt av hudleger for å redusere gjenværende merker og gi jevn hudtekstur.
Tilbake til toppen