Innhold

Den psykologiske påvirkningen akne har på tenåringer

Ungdomstiden er en tid med mange omveltninger, hvorav noen kan være vanskelig å forstå. Kroppene til jenter og gutter endres på grunn av hormoner, som også forårsaker akne. Selv når akne ikke er veldig alvorlig, bør dens mulige psykologiske virkning tas i betraktning av de voksne som støtter ungdom i denne sensitive og til og med urovekkende perioden. Nøkkelordet er ro, for det finnes svar der ute.

Akne: hormonelle omveltninger og psykologisk påvirkning

Hos både jenter og gutter utvikler akne seg i ansiktet, men også noen ganger på ryggen, skuldrene og brystet. Det kommer frem under puberteten på grunn av hormonelle endringer som også er ansvarlige for utviklingen av hår, bryster, testikler, osv.

Denne overgangen fra barndom til ungdomsår er også ledsaget av psykologiske og atferds-endringer, som er helt normale: tenåringer identifiserer seg nå mer med vennene sine enn med familien. De blir også veldig bekymret for imaget sitt. Og når akne forstyrrer dette bildet, kan det være vanskelig å leve med for noen.

Noen ganger kan akne være en katastrofe, spesielt når det er alvorlig. De psykologisk påvirkningene av akne, ofte kombinert med andre elementer, kan til og med føre til depresjon. Heldigvis er det mulig å begrense denne påvirkningen. 

Hormonell akne

"Akneen min startet da jeg var 12-13 år gammel. Først var det på ansiktet mitt, spesielt pannen, haken og nesen. Så hadde jeg litt kviser på øvre del av ryggen, skuldrene og brystet. Jeg hadde en ganske dårlig opplevelse. Vennene mine pleide å gjøre narr av meg, men det var ganske sårende."

CLÉMENT, 16 ÅR

Hvordan begrense den psykologiske påvirkningen av akna

Noen forutinntatte ideer er vanskelige å rokke ved: for eksempel at akne er et resultat av dårlig hygiene eller at du dømmes til å ikke ha et sosialt eller romantisk liv på grunn av hvordan du ser ut. Disse ideene er åpenbart falske.

Dessuten, for å unnslippe andres dom, kan det være fristende å holde seg isolert, men dette vil bare bidra til dårlig humør. Så, hva må gjøres? Du kan starte med å huske at akne påvirker opptil 80% av tenåringene. Det er ekstremt vanlig, og det kan allerede føles bedre å vite det.

Deretter bør du vite at akne er ikke i det hele tatt relatert til mangel på hygiene; det er en sykdom som utløses av hormoner og den kan forverres av livsstil. Faktorer som stress, et kosthold som er for rikt på sukker, og uegnet kosmetikk kan alle bidra til utvikling og vedvarende akne.

Forverrende faktorer

Behandling av akne for å redusere den psykologiske påvirkningen

Akne er en sykdom som kan behandles. Behandlingen kan involvere flere forskjellige helse-fagfolk.

Fastlegen din

Fastlegen din kan være den første du tar kontakt med hvis akneen har en påvirkning på selvtilliten. Fastlegen din er "familielegen” din, personen du føler du kan stole på og snakke med. Akne som behandles raskt har en bedre sjanse til å forbedre seg. Fastlegen din kan også henvise deg til en hudlege.

Hudlegen

De er spesialistene på hud. En hudlege vil først vurdere arten og alvorlighetsgraden av akneen og foreslå passende behandlinger. De vil også gi råd om daglig hygiene, som bør følges like strengt som behandlingen for å sikre at tilstanden til huden. 

 

Pleie av akneutsatt hud

VENNLIGE (OG EKSPERT-) RÅD 

Det kan være vanskelig å slite med akne foran andre, men å holde seg isolert er aldri svaret.  

Hvorvidt akne krever behandling av hudlege eller ei, trenger huden å bli skjemt bort! Når du er i tvil, kan du aldri få for mye støtte med å finne de riktige produktene. Hud som har blitt svekket av behandlinger har ikke de samme behovene som hud som "bare" er fet med kviser. Og igjen, uegnede produkter kan føre til akneutbrudd.

Det er også et alternativ å bruke sminke når du har kviser i ansiktet. Fra enkle concealere til fargede kremer og foundations, det er best å velge ikke-komedogene produkter som lar huden puste. Og selvfølgelig må sminken fjernes hver kveld, og kvisene bør ikke røres, ellers vil de ende opp med å se verre ut.

De riktige tingene som bør gjøres for å redusere den psykologiske påvirkningen av akne

Å følge behandling og/eller overholde en daglig hudpleierutine med de riktige produktene er det første skrittet til å si farvel til akne. Selv om veien kan virke lang til tider, er det viktig å ikke gi etter for motløshet! Konsistens er avgjørende.

Pleie av akneutsatt hud

Fra samme produktkategori

Våre løsninger for å ta vare på den akneutsatte huden din

Eau Thermale Avène-produkter designet for å forene deg med huden din

Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed

Reduserer overflødig talg - Reduserer ujevnheter - Strammer opp porer

Tilbake til toppen