Innhold

Hva er fet hud?

Vet du om hyperseboré? Dette er den vitenskapelige betegnelsen for fet hud. Hyperseboré oppstår når det er et overskudd av talg: et oljeaktig stoff som skilles ut av talgkjertlene for å beskytte epidermis mot ytre aggressorer. Huden får da et skinnende utseende, noen ganger referert til som strålende. Dette fenomenet, som legger grunnlaget for at kviser og hudormer kan oppstå, er derfor ikke hyggelig. Heldigvis finnes det løsninger tilgjengelig for å kontrollere overproduksjonen av talg og rense huden.

De tydelige tegnene på fet hud

Fet hud er ganske lett å identifisere, siden visse kliniske tegn er typiske for hyperseboré. For det første gjør overflødig talg huden fet og skinnende, spesielt i T-sonen (panne, nese og hake). Karakteristisk for fet hud er også ujevn hudtekstur, forstørrede porer, tilstedeværelsen av komedoner (de berømte sorte og hvite hudormene) og sminke som ikke sitter bra på huden.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Hva forårsaker fet hud? 

Hvorfor får vi fet hud? Det er ingen svar på dette spørsmålet. Forekomsten av overdreven talgproduksjon kan skyldes en rekke faktorer. Så hva er ansvarlig for overflødig talg? Årsakene er først og fremst endogene, dvs. de avhenger av indre årsaker, som arv eller hormonelle ubalanser (spesielt i ungdomsårene, som kan gi kviser).

Årsakene kan også være ytre, som forekomst av stress, forurensning, eksponering for tobakk eller endringer i temperatur.

Merk at i voksen alder er menn mer utsatt for fet hud da androgener (mannlige hormoner) stimulerer talgproduksjonen.

Alt du trenger å vite om årsakene til fet hud

 

Jeg synes ofte det er vanskelig å ta av meg t-skjorten på stranden fordi jeg ikke liker å vise overkroppen. Huden min er fet og tykk, den har arr og noen ganger får jeg fortsatt kviser. Det endte med at jeg kjøpte en anti-UV-t-skjorte, så jeg slapp å fortsette å forklare meg selv.

Jérôme 35 år

Hvor oppstår fet hud på kroppen?

Talg er en fysiologisk sekresjon av talgkjertlene. Disse kjertlene er ikke jevnt fordelt over kroppen. Dette er grunnen til at noen områder blir fetere enn andre. Områdene rikest på talg er ansiktet (spesielt T-sonen: panne, nese og hake), samt hodebunnen, øvre del av ryggen og brystet. Overflødig talg er ledsaget av små hudormer (komedoner). Til slutt letter tilstedeværelsen av fettsyrer i talg spredningen av visse bakterier som utløser den inflammatoriske fasen av akne.

Trioen av vinnende behandlinger for fet hud 

Fet hud krever regelmessig pleie. Din hudpleierutine bør inneholde tre trinn. Den første er rensing. Deretter hydrering. Det stemmer, selv fet hud må hydreres. Men noen ganger må fet hud også renses. Dette er det tredje trinnet. Rensing av huden inkluderer vanlig peeling eller påføring av en rensende maske. 3 trinn til en klarere hudfarge – gjennomførbart, ikke sant? 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Fet kontra kombinasjonshud: bør ikke forveksles

Huden endres med alderen: fet hud i ungdomsårene blir generelt blandet i voksen alder.

Fet tenåringshud

Hos ungdom påvirkes hele ansiktet av overproduksjonen av talg, og får dermed fet hud. Blemmer kan utvikle seg i ansiktet så vel som på skuldrene, øvre del av ryggen og brystet. 

Kombinasjonshud

Som navnet tilsier, er kombinasjonshud verken helt tørr eller helt fet; den er litt av begge deler. Når vi blir eldre, avtar talgproduksjonen naturlig. Fet hud har en tendens til å være konsentrert i midten av ansiktet: den berømte T-sonen. På resten av ansiktet, som er mindre rikt på talgkjertler, er det mer sannsynlig at huden er normal eller til og med tørr. 

 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

VENNLIGE (OG EKSPERT-) RÅD

Helsen til huden din og effektiviteten av hudpleien din avhenger også av livsstilen din. Et sunt kosthold og tilstrekkelig hydrering er derfor viktig. Røyking, alkohol og stress bør unngås.

Oppdag livsstilstipsene våre

av_acne_fond-de-teint_1x1

Sminke for fet hud

Dårlig hold og foundation som "glir": i prinsippet passer ikke sminke og fet hud godt sammen. Men det betyr ikke at du ikke kan finne passende (og effektiv!) sminke Fremfor alt er det viktig å velge de riktige produktene og utvikle et godt ritual for å bruke dem. Først anbefaler vi at du kun velger ikke-komedogene sminkeprodukter. Deretter, før du legger sminken, ikke glem å rense ansiktet og bruke en mattende fuktighetskrem. Til slutt kan ikke dette trinnet gjentas ofte nok, men rensing/sminkefjerningsstadiet er avgjørende for sunn hud, så du må gjøre dette hver eneste dag.

Finn alle sminketipsene våre

Alt du trenger å vite om hudporer

Porene er avgjørende for helsen til huden vår. De fungerer som en inngangsport for næringsstoffer og et utløp for urenheter som skilles ut av epidermis. De er også avgjørende for å la huden puste. Problemet er at når det gjelder fet hud, kan alle slags urenheter tette porene (som resulterer i de fryktede hudormene!) og "kvele" huden. For å sikre at porene kan fortsette å utføre sine funksjoner, er det derfor viktig å rense huden grundig morgen og kveld. Det er best å bruke ikke-komedogene produkter (for både hudpleie og sminke) som per definisjon ikke vil tette porene i huden. En skånsom eksfolierende maske kan også hjelpe deg med å rense porene dypt. Men ikke mer enn en gang i uken for å unngå å skade huden din. 

av_acne_pores-peau_1x1

Våre svar på spørsmålene dine

For å skille det sanne fra det usanne: det er det vi er her for.

Dette er ikke sant. Det skinnende utseendet til fet hud kan tyde på at den er fuktet for mye. Men la oss ikke forveksle «fett» med «vann». Selv om det kan virke overraskende, kan fet hud også være dehydrert, for selv om den kanskje ikke mangler olje, kan den mangle vann dypere nede. I tillegg til å bli renset, må huden din fuktes med produkter spesielt utviklet for din hudtype. Hvorfor? De kan regulere overdreven talgproduksjon, begrense glansen samtidig som de hjelper huden din å opprettholde sin fuktighet og smidighet.

Dette er både sant og usant. Selv solen har sine skygger! Selv om det ser ut til å tørke ut huden til å begynne med og redusere enkelte typer inflammatoriske lesjoner (som kviser), bidrar solen faktisk til at huden blir tykkere og overproduksjon av talg. Når høsten kommer tilbake, blir huden plutselig fet igjen og urenheter vises. Dette er kjent som "rebound-effekten". Selv om sommeren, og selv om huden din ser "ren" ut, oppretthold en god hudpleierutine og spesielt god solbeskyttelse.

Dette er feil. Rensing av huden om kvelden hjelper til med å eliminere overflødig talg og aggressorer som samles opp i løpet av dagen (forurensning, osv.). Men talgproduksjonen stopper ikke om natten; det er derfor skånsom rensing om morgenen også anbefales. Rensing om morgenen lar deg bruke hudpleieproduktene dine på ren hud, noe som gjør dem mer effektive. Bonustips: Hvis du sprayer huden din med termalkildevann om morgenen, vekker du til huden og forbereder den for hudpleien din.

Våre løsninger for å ta vare på fet hud

Cleanance-produktene våre er utviklet for å hjelpe deg med å føle deg mer komfortabel i huden din
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Mattifying Emulsion

Den eneste kremen jeg har funnet som ikke skaper glans (noe som vanligvis skjer etter 2 timer med en hvilken som helst annen krem på min akneutsatte hud). Den er perfekt! Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke oppdaget det tidligere ;)!

Anaïs, 23 år

Oppdag Cleanance Mattifying Emulsion
Tilbake til toppen