Innhold

Årsakene til fet hud

Opplever du skinnende hud over hele ansiktet, mange ufullkommenheter og sminke som ikke varer hele dagen? Hvis alt dette gjelder deg, har du sannsynligvis fet hud. Hva forårsaker fet hud? Kan det reduseres? Gode nyheter: svaret er ja!

Hormoner: hovedårsaken til fet hud

Hormoner: hovedårsaken til fet hud

Opprinnelsen til fet hud er talg: utskilt av talgkjertlene som ligger like under huden, brukes talg fra fødselen for å beskytte huden mot ytre aggressorer ved å dekke den med et lett fet, beskyttende belegg. I puberteten begynner huden å produsere mer talg på grunn av hormonene. Den blir skinnende, fet og porene som drenerer talg blir ofte tette. Dette får huden til å kveles. Ufullkommenheter kan da vises: flekker, hudormer eller akne, eller til og med alle disse på en gang! Dette fenomenet rammer både jenter og gutter og kan vare inn i voksen alder. 

«Noen ganger, i løpet av dagen, tar den fete huden min over, og jeg må tørke over de fete områdene regelmessig for å forhindre at huden min blir skinnende. Jeg bruker en bit lommetørkle, men det beste er et lite stykke tørkepapir, da det er veldig absorberende.»

Pauline, 33 år

Andre årsaker til fet hud

Fet hud er ikke bare relatert til de hormonelle endringene som finner sted under puberteten. Det er andre faktorer involvert, som starter med arv: spør foreldrene dine om de også hadde fet hud da de var yngre! 
Vær også oppmerksom på at miljøet og livsstilen kan forklare hvorfor huden din er skinnende: forurensning, stress, kosthold, røyking og alkohol ser ut til å ha en sterk innflytelse på hudens balanse. Så pass deg for utskeielser...
Mengden av talg endres også i henhold til temperaturen og årstidene: én grad mer øker produksjonen av talg med 10%! Dette er grunnen til at huden er mer fet om våren og sommeren.

Alt du trenger å vite om forverrende faktorer

VENNLIGE (OG EKSPERT-) RÅD 

Fet hud er ikke så ille!

Hvis fet hud produserer for mye talg, bør vi prøve å eliminere det helt? Dette er en dårlig idé: sebum er en del av hudens hydrolipidiske belegg. Den fungerer som et skjold mot ytre aggressorer, og bidrar til å beskytte huden mot dem. Av denne grunnen er det best å prøve å regulere talgproduksjonen med de riktige produktene. En annen god nyhet er at fet hud er tykkere enn tørr hud og mer motstandsdyktig mot aldring av huden. De første rynkene dukker opp senere i fet hud - så det er i alle fall én fordel!

De riktige trinnene for å ta vare på fet hud

De riktige trinnene for å ta vare på fet hud

Rensing, fuktighetsgivende, sminke... Fet hud har spesifikke behov, spesielt hvis den også er utsatt for urenheter. En god tommelfingerregel er å velge produkter som er skånsomme, ikke-komedogene, og selvfølgelig egnet for fet hud. Hvis de er for aggressive eller stripper huden, vil den reagere med å produsere mer talg. Kuren vil da være verre enn sykdommen! Du får de beste resultatene med milde, vanlige hudpleiebehandlinger. 

 

Pleieritual for fet hud

Fra samme produktkategori

Våre løsninger for å ta vare på fet hud

Eau Thermale Avène-produkter designet for å hjelpe deg med å trives bedre i huden din

Cleanance Mattifying Emulsion

Cleanance Mattifying Emulsion

Hydrerer - Matter - Reduserer ujevnheter

Tilbake til toppen