Eau Thermale Avène svarer på spørsmålene dine
Hud og kreft

Hud og kreft

Eau Thermale Avène svarer på spørsmålene dine

Når huden blir sensibilisert av onkologiske behandlinger, når den blir mer reaktiv, hvilken er den beste måten å ta vare på den hver dag? Hvordan kan jeg passe på den? Hva er den riktige hudpleierutinen å innføre? Tørr hud, hudirritasjoner eller skade på huden: hvordan reduserer og lindrer du skadevirkningene av kreftbehandlingene på huden?
Råd fra Dr Ariadna Ortiz-Brugués, hudlege og medisinsk direktør for Eau Thermale Avène-merket og fra Joëlle Nonni, leder for hudhelseutdanningsverkstedene ved Avène Hydroterapisenter.

Dine spørsmål

Hud og kreft

Behandlingen sensibiliserer huden. Det forårsaker ofte alminnelig tørr hud: Huden blir ru å ta på, med hudflak som faller av som flass. Når denne "xerosis" er mer fremtredende, får huden på bena et sprukkent utseende og fingre og hælene blir opprevnede eller sprukne. Disse symptomene kan også være ledsaget av ubehag, kløe og stramhet.

Velg produkter for tørr hud som er i stand til å gjenopprette hudens barrierefunksjon. Ideelt sett bør et fuktighetsgivende produkt påføres minst en eller to ganger om dagen på ansikt og kropp. På ansiktet sprer du behandlingen med fingertuppene, og jevner ut fra midten av ansiktet mot sidene. Påfør på kroppen med en lett massasje med hele håndflaten. Et fuktighetsgivende produkt fungerer best påført i et tynt lag på lett fuktig hud. Påfør den når du for eksempel går ut av dusjen eller badekaret.

Velg såpefrie dermatologiske stykker eller tilpassede renseoljer eller geléer som gir næring til huden og respekterer dens pH. Ikke bruk kluter, svamper eller dusjpuffer, som kan irritere sensitiv hud. For å tørke deg, unngå å gni, det er bedre å klappe forsiktig.

Vann som er for varmt øker tørr hud og reaktiverer hudirritasjon. Ta i stedet en 5-minutters dusj hver dag med en temperatur på mellom 32 og 34°C.

Dette inkluderer symptomer som spenner fra enkel rødhet til alvorlige brannskader med sårdannelser, som kan oppstå på hud under strålebehandling. Strålebehandling kombinert med visse kjemoterapier gjør huden svært sart og følsom for traumer, selv flere måneder og år etter avsluttet behandling. Bestrålt hud krever derfor kontinuerlig overvåking.

Ikke påfør fettholdige produkter i de fire foregående timene før økten. En studie har imidlertid vist at påføring av et fuktighetsgivende middel to ganger daglig på det aktuelle området vil gjøre at bivirkningene av denne behandlingen blir bedre tolerert*. Så tilfør huden din fuktighet nøye etter stråling og annenhver dag.

Hånd-fot-syndrom manifesteres ved noen ganger få intens rødlig utseende, fortykkelse, sprekker, revninger og smerter i håndflatene og fotsålene. Det er derfor viktig å gi fotsålene og håndflatene fuktighet i begynnelsen av behandlingen, da disse ekstremitetene er svært følsomme. Unngå lange turer og bruk bomullssokker. Ta på bomullshansker for hverdagsaktiviteter, og egnede hansker til husarbeid, hagearbeid og gjør-det-selv-prosjekter. Det er best å holde neglene korte, men ikke for korte, og ikke ha manikyr eller bruke falske negler. Rådfør deg med en fotterapeut om nødvendig.

Noen terapier kan forårsake flekker og rødhet, spesielt i de første ukene av behandlingen. Disse lesjonene er vanligvis lokalisert i ansiktet, hodebunnen, midt på ryggen og brystet. De kan være kløende, ledsaget av smertefulle brennende følelser eller bli betent. For å unngå risiko for arr, unngå å klø eller klå på sårene på annen måte. Så snart de første flekkene og tegnene på rødhet vises, bør du begrense risikoen for bakteriell spredning ved å bruke en kobber-sinkbasert tørkekrem eller lotion.

Medisinsk sminke kan gi huden en "sunn glød" og utstråling. Den kan også brukes til å skjule rødhet, arr, mørke ringer eller til å tegne øyenbryn på nytt. Avène Hydrotherapy Center arrangerer også sminkeverksteder som gir mange råd. Foreninger som Tout le Monde Contre le Cancer tilbyr også behandlinger som en del av deres Échappée Rose-initiativ.

Daglig beskyttelse, uavhengig av planlagt aktivitet, er viktig. Unngå å utsette huden din så mye som mulig, selv for moderat sollys, da noen behandlinger øker hudens lysfølsomhet. Dette øker risikoen for solbrenthet eller til og med brannskader, og selv kort eksponering kan skape varige mørke flekker. Ha alltid med beskyttende klær, hatt og solbriller. Bruk en krem med høy UV SPF (50+), formulert for å minimere risikoen for allergiske reaksjoner, uten duft, motstandsdyktig mot vann og svette, og påfør på nytt hver 2. time.

Tilbake til toppen