Eau Thermale Avène svarer på spørsmålene dine
Hud og eksem

Hud og eksem

Eau Thermale Avène svarer på spørsmålene dine

Når huden overreagerer, er kløende, plagsom eller gjør vondt, hvordan kan den lindres? Hvordan blir du lindret? 10 spørsmål til Dr Ariadna Ortiz-Brugués, hudlege og medisinsk direktør for merkevaren Eau Thermale Avène og Joëlle Nonni, leder for hudhelseutdanningsverkstedene ved Avène Hydroterapisenter.

Dine spørsmål

Dette vil sannsynligvis være tilfellet for atopisk eksem, en inflammatorisk hudsykdom som vanligvis starter tidlig i barndommen. Det ser ut til at denne typen dermatitt er assosiert med genetiske predisposisjoner som påvirker hudbarrieren. Huden er gjort mer drenerende og lar ulike miljøallergener gå inn i kroppen, noe som får immunsystemet til å overreagere. Men det finnes en annen type eksem – kontakteksem eller kontaktdermatitt – som oppstår uten genetiske disposisjoner når huden kommer i direkte kontakt med et spesielt allergifremkallende stoff.

Atopisk eksem og kontakteksem opptrer med omtrent samme typer hudlesjoner: rødhet, irritasjon, tørr hud (xerose), sterk kløe, noen ganger siver veske ut Men i motsetning til kontakteksem utløses ikke atopisk eksem av en enkelt, generelt identifiserbar faktor, men av ulike miljø- og endogene faktorer. Det er en kronisk tilstand som har en tendens til å komme og gå.

Atopisk eksem betyr ikke nødvendigvis allergi, men det er ofte knyttet til en allergisk bakgrunn og derfor økt risiko for matallergi, allergisk rhinitt eller konjunktivitt. Du bør derfor prøve å unngå allergifremkallende miljøer (støv, fjær, dyrehår osv.).

Behandlingen av eksem er svært kodifisert og de terapeutiske løsningene varierer i henhold til alvorlighetsgraden av symptomene: tørrhet, rødhet, kløe, flassdannelse osv. I alle tilfeller er påføring av et fuktighetsgivende middel daglig det første trinnet i behandling av atopisk eksem. Den reduserer intens tørr hud og beroliger kløe. I tilfelle av et angrep, forblir en resept på aktuelle kortikosteroider standardbehandlingen for behandling av betennelsen.

Eksem er ofte forårsaket av flere faktorer, men angst og stress kan være triggere for oppblussing og kløe. Prioriter fysisk aktivitet hvis du kan, lesing, musikk, magepust osv. Øv på avslapning og aktiviteter som du liker.

Daglig pleie kan bli kjedelig over tid, spesielt ettersom hudtilstanden forbedres. Det er imidlertid viktig å fortsette. Å vedlikeholde huden hydrert er en av de enkleste og mest effektive metodene for å styrke barrierefunksjonen og dermed redusere tørrhet og gjøre at utbruddene kommer med lengre mellomrom.

Vi legger ofte ikke merke til at vi klør og det er vanskelig å motstå. Det er derfor viktig å identifisere disse øyeblikkene og finne passende alternativer. Det er noen få triks for å avlede oppmerksomheten: hold hendene opptatt, klø en gjenstand som små teksturerte baller for barn, lek med fingrene, klø på borrelåssiden som er sydd på et kosedyr eller rilleområdene på pysjamasen. Og for å unngå kloremerker kan det også være en løsning å klippe neglene korte og bruke bomulls- eller silkehansker (hvis det tolereres) for natten, og de kan forvandles til dukker for barn.

Bading har flere fordeler: det renser, avslapper og forbereder huden for påføring av fuktighetsgivende produkter. Du bør imidlertid redusere hvor ofte du bader og begrense varigheten til maksimalt 10 minutter fordi hardt vann tørker ut huden og oppmuntrer derfor til irritasjon og kløe. Velg raske 5-minutters dusjer hver dag. Vanntemperaturen bør ikke overstige 34°C for å unngå reaktivering av betennelse. Tørk deg ved å klappe forsiktig med et håndkle for ikke å gjenoppta kløefølelsen.

Kulde kan effektivt lindre kløe. Du kan bruke frosne erter, en kjølepose eller steiner oppbevart i kjøleskapet, så lenge du ikke legger dem direkte på huden, spesielt hvis den allerede er skadet. Daglig påføring av gjennomvåte kompress med Termalkildevann på områdene som trenger lindring er også svært effektive, og en mulighet for deg til å ta deg tid til å slappe av.

Påfør en rik fuktighetskrem før sengetid – og ha et nærende fuktighetsgivende produkt og TermalkildevannSpray tilgjengelig. Sørg for å skape en avslappende atmosfære, for eksempel med dempet belysning og dempet musikk. Ikke dekk til for mye og hold rommet ved en temperatur på 18°C.

Tilbake til toppen