Intervju med Emilia d'Avack, en ekspert på marine-økosystemer ved PUR Projet
PUR Projet & Eau Thermale Avène: rekonstruering av korallrevet

PUR Projet & Eau Thermale Avène: rekonstruering av korallrevet

Intervju med Emilia d'Avack, en ekspert på marine-økosystemer ved PUR Projet

Flere ganger i året drar Emilia d'Avack, ekspert på marine-økosystemer ved PUR Projet, til Pejarakan, en landsby i det nordvestlige Bali, for å koordinere PUR Corail-programmet som ble lansert i 2016 og overvåke utviklingen av veksten til det regenererende korallrevet. Tilbakemelding fra en kvinne i felten.

Du har vært en del av Pur Corail-prosjektet siden starten, hva er din rolle?

Jeg startet med å se etter et passende sted. Det måtte være et korallrev å bevare og et lokalsamfunn klart til å engasjere seg. Jeg fortsatte deretter med å kartlegge skadene. Deretter måtte vi velge de best egnede rekonstruksjonsmetodene og trene team på stedet. I dag sørger to personer og en leder for fulltids vedlikehold og arbeid med å bygge om og utvide revet. Jeg kommer tilbake to ganger i året for å sjekke at alt går på skinner.

Siden 2019 har vi installert nesten 17 undervannsstrukturer og transplantert 2040 koraller av 20 forskjellige arter hvert år.

Emilia d'Avack
Emilia d'AvackEn ekspert på marine-økosystemer ved PUR Projet
Hvordan er det mulig å regenerere koraller og gjenoppbygge et korallrev?

Hvordan er det mulig å regenerere koraller og gjenoppbygge et korallrev?

Vi valgte en toppmoderne teknikk, kjent som Biorock. Det krever en 3D-elektrisk metallstruktur som er nedsenket. Når den kommer i kontakt med vann, forårsaker den svake strømmen en kjemisk reaksjon og skaper et materiale, likt skjelettet til korallen, som fester seg til metallet. Det er da opp til oss å komme og pode fragmenter av koraller som fortsatt er i live. Det er veldig effektivt, men dyrt. Så vi eksperimenterer med to andre metoder: en annen metallstruktur som vi dekker selv med en blanding av sand og lim og et bur fylt med steiner som tjener som støtte for podene.

Og korallrevet kommer til live igjen?

Takket være støtten fra merket Eau Thermale Avène, siden 2019, har vi installert nesten 17 undervannsstrukturer og transplantert 2040 koraller av 20 forskjellige arter hvert år. Mellom 2016 og 2021 vil vi ha transplantert mer enn 10 000 koraller takket være Avène. Overlevelsesraten er god. Revet begynner å få tilbake en arkitektonisk kompleksitet, en tilfluktsfunksjon. Det ser tilbakekomsten av nakensnekker, skorpionfisk, blåflekke rokker, breiflabb, blekksprut, akkar... Dykking er nok en gang en fornøyelse. 

Hva er dine neste mål?

Hva er dine neste mål?

Vårt mål er at revet skal gjenvinne alle funksjonene til et sunt naturlig levende rev og sikre alle dets økosystemfunksjoner og tjenester når det gjelder biologisk mangfold, mat, kystbeskyttelse osv. Fiske med dynamitt eller cyanid er nå forbudt, men fiske av rovfisk er fortsatt for vanlig i området. Det fremmer direkte spredning av tang i konkurranse med koraller. Det er fortsatt et veldig aktivt press. Vi må fortsette å jobbe med lokalsamfunn med problemene og for å ta opp forurensningsproblemer.

Hvordan er dette prosjektet for å beskytte korallrevet bærekraftig?

Hver fase av programmet er utformet med alle deltakerne: innbyggere, lokale myndigheter og fiske- og reiselivsforeninger. Vi har en støtterolle, finner finansiering, deler kompetanse, infrastruktur, formidler kompetanse, men fremfor alt gir vi alle verktøyene videre til lokalsamfunnet slik at de kan fortsette å bevare naturkapitalen og gjenopprette korallrevet alene. Vi har lært opp team som utelukkende består av landsbyboere. I dag ser vi på å organisere guidede turer til revet, og tilbyr adopsjonssertifikater for babykoraller og andre inntektsgenererende aktiviteter.

Målet vårt er at revet skal gjenvinne alle funksjonene til et sunt og naturlig levende rev.

Tilbake til toppen