Innhold

Hvordan kan du sørge for at arret ditt gror riktig og godt?

Hvorfor er det så viktig å overvåke groprosessen din?

Når huden din er skadet, utløses en naturlig helbredende mekanisme for å reparere den. Det er magien med kroppen din! En hel kommando av celler går i gang for å regenerere huden din, steg for steg. De stopper blødningen, beskytter, desinfiserer og lukker såret før de gjenoppbygger vevet... Stoffskiftet ditt blir satt på prøve for å helbrede! Ja, huden din har store naturlige krefter. Men pass på risikoen for komplikasjoner som kan forsinke helbredelsen. Vær på vakt og gi huden din en forbedring med riktig pleie.

Et arr kan ta flere måneder eller til og med år å nå sitt endelige utseende. Så gode nyheter, du har tid til å gjøre noe... Men jo før jo bedre! Gi deg selv den beste sjansen for et vakkert arr ved å bruke kremer og andre passende behandlinger.

Regel 1: følg nøye med på såret ditt 

Kvaliteten på arret ditt bestemmes i stor grad av måten du behandler såret på. Et sår er et levende område, og dets utseende vil endre seg over tid, mer eller mindre raskt avhengig av sårets art.

For å si det enkelt: Hvis såret ditt er rødt i de tidlige stadiene, er dette vanligvis et godt tegn.  Det betyr at arrvevet ditt gror. Men vær oppmerksom hvis du ser et gulaktig, senete utseende eller svartaktige og/eller fastbundne flekker. 

Når bør du bekymre deg?

 Hvis såret ditt ikke har grodd etter 6 uker, blir smertefullt, har mye sekresjon eller vond lukt, må du konsultere en helsefaglig.

av_votre-peau_cicatrisation_plaie-infection_1x1 473x473

Gode vaner for å helbrede godt

Hva er de beste måtene for hele familien å helbrede hverdagsskader på? Les, les på nytt og memorer disse vanene, slik at du ikke lurer på det igjen hver gang!

1: Rense
Er hendene dine rene? Rengjør såret med mild såpe og vann for å fjerne fremmedlegemer. Tørk deretter såret, gjerne med et omslag. Ved et stort sår, vurder å isolere såret med en bandasje.

2: Fremskyndende reparasjon
Påfør en arrhelende krem minst to ganger om dagen for å stimulere hudreparasjonsprosessen. Hvis såret ditt siver, velg en tørkende formel.

3: BESKYTTELSE MOT SOLEN
Arr liker ikke solen. Slik om sommeren sånn som om vinteren, ta de riktige trinnene for å nyte solen i full sikkerhet.

 

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Hva bør jeg spise for å helbrede ordentlig?

Kroppen og huden din trenger et sunt, variert kosthold for å helbrede ordentlig. For en perfekt mulighet til å prøve ut noen nye oppskrifter! 

Fyll tallerkenen med mat som er rik på vitamin C (sitrusfrukter, kiwi, jordbær, solbær, paprika, rips, osv.) og protein, som egg, kjøtt og fisk. Du bør også fokusere på jernrik mat: sjømat, rødt kjøtt, belgfrukter, osv. 

Noen matvarer bør unngås, som melk, sukker (dessverre!) og visse krydder (gurkemeie, ingefær, osv.).

Tilbake til toppen