Innhold

Hvordan gjenkjenner og behandler du vannkopper?

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_essentiel_1x1 473x473

Hva er vannkopper?

Vannkopper er en ufarlig, men svært smittsom sykdom forårsaket av varicella-zoster-viruset. I 90 % av tilfellene oppstår det hos barn mellom 3 måneder og 10 år. Etter en inkubasjonsperiode på 1 til 2 uker er de første symptomene ikke særlig markante. Etter noen dager blir de VELDIG gjenkjennelige:   små intenst kløende prikker dukker opp. De tar vanligvis 10-12 dager å lege. Det finnes ingen kur for vannkopper, men du kan lindre ubehaget og hjelpe barnet ditt gjennom denne vanskelige tiden.

Arr fra vannkopper kan være skadelige, spesielt når de er i mer synlige områder som i ansiktet. Derfor må blemmer og sår fra kløing behandles med varsomhet for å unngå risiko for sekundærinfeksjoner som forårsaker merker.

Hvordan identifisere vannkopper

Barnet ditt er slitent og blir lettere irritert med små prikker fra topp til tå. Kan det være vannkopper? Det starter med små røde prikker som ofte først dukker opp på brystet eller nakken og deretter sprer seg til hele kroppen. De blir deretter til små væskefylte blemmer som vanligvis tørker ut innen 48 timer, og danner en rød-svart skorpe. Obs: det er når sårskorpen skrapes av at det er fare for arrdannelse.

Hvordan behandle vannkopper

  1. Rens huden (uten å gni) med et antiseptisk legemiddelprodukt eller forhør deg på apoteket. 
  2. Tørk ut blemmene med et uttørkende produkt for å fremskynde reparasjonen.
  3. Reparer uttørkede blemmer med et egnet hudpleieprodukt for å unngå å etterlate merker.
av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_reconnaitre_soigner_1x1 473x473

Vannkopper: Er det noe man bør unngå?

Ja!

1- Ikke gjør blemmene verre Ikke eksponer deg for mye for solen. UV-stråler hemmer god heling av vannkopper. Ved eksponering, beskytt huden med en solkrem med svært høy beskyttelse (SPF50+).

2- Ikke vær for rask med å si deg ferdig med sykdommen Du kan generelt sett forvente to eller tre utbrudd. Hvis noen blemmer tørker ut mens andre fortsatt vises, er ikke infeksjonen over, og det er forsatt smittefare. Vær tålmodig!

VENNLIGE (OG EKSPERT-) RÅD FOR Å BEGRENSE ARR FRA VANNKOPPER

Hjelp! Jeg klør!

Huden klør. Klør virkelig... Klør FOR MYE. Pass på; en oppklødd vannkoppeblemme kan etterlate et permanent arr. Her er våre råd for å hjelpe barnet ditt med å finne lindring og begrense kløingen.

  • Først, bruk en antiseptisk behandling på blemmene.
  • Klipp barnets negler korte for å begrense kloreskader og sekundærinfeksjoner. 
  • Få barnet ditt til å vaske hendene sine regelmessig.
  • Gi barnet ditt svært korte bad eller dusjer med lunkent vann en eller to ganger om dagen med en flytende dermatologisk såpe. 
  • Beskytt huden mot svette så mye som mulig: det gjør kløe verre.
  • Velg løstsittende klær som ikke gnir mot huden.
Tilbake til toppen