Innhold

Hvordan gjenkjenne og behandle vannkopper

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_essentiel_1x1 473x473

Vannkopper: Det grunnleggende
 

Vannkopper er en ufarlig, men svært smittsom sykdom forårsaket av varicella-zoster-viruset. I 90% av tilfellene oppstår det mellom 3 månedersalderen og 10 år. Etter en diskret inkubasjonsperiode på 1 til 2 uker er de første symptomene ikke særlig markante. Etter noen dager blir de VELDIG gjenkjennelige:   små blemmer dukker opp som klør veldig. Vannkopper i seg selv kan ikke behandles, men det finnes løsninger for å lindre kløen og forhindre infeksjon som kan forårsake arrdannelse.

Arrene etter vannkopper er langt fra ufarlige, spesielt når de er i mer synlige områder som i ansiktet. Derfor må blemmer og sår fra kløing behandles med varsomhet for å unngå risiko for sekundærinfeksjon som forårsaker merker.

Hvordan identifisere vannkopper

Barnet ditt er trøtt og gretten, og små blemmer er spredd over hele kroppen ... Kan det være vannkopper? Det starter med små røde prikker som ofte vises først på brystet eller nakken og deretter sprer seg til hele kroppen. De blir deretter til små væskefylte blemmer som vanligvis tørker ut innen 48 timer, og danner en rødsvart skorpe. Vær forsiktig: når sårskorpen blir skrapt av, det er da faren for arrdannelse oppstår.

Så hvordan behandler du vannkopper?

 1. Vask barnet ditt med en mild såpe med en fysiologisk pH. 
   
 2. Tørk blemmene med en tørkende formel for å fremskynde reparasjonen.
   
 3. Reparer uttørketede blemmer med et egnet hudpleieprodukt for å unngå å etterlate merker.
av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_reconnaitre_soigner_1x1 473x473

Er det noe å unngå?

Ja!

1- Ikke gjør kvisene verre
Ikke bruk antibakterielt middel på kvisene dine. Dette øker risikoen for allergisk eller irriterende dermatitt som kan forårsake forsinket arrheling.
- Ikke overdriv tiden i solen. UV-stråler hindrer riktig heling. Ved eksponering, beskytt huden med en solkrem med svært høy beskyttelse (SPF50+).

2- Ikke vær for rask til å erklære seier
Du kan vanligvis forvente 2 eller 3 utbrudd. Hvis noen blemmer tørker opp mens andre fortsatt vises, er ikke infeksjonen over - og det er fare for smitte. Vær tålmodig!

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Hjelp! Jeg klarer ikke å la være å klø!

Huden klør. Klør virkelig... Klør FOR MYE. Pass på - en oppklødd vannkoppeblemme kan etterlate et arr for livet. Her er våre tips og triks for å hjelpe barnet ditt å finne lindring og begrense kløingen.

 • Klipp barnets negler korte for å begrense kloreskader og sekundær infeksjon. 
 • Få barnet ditt til å vasker hendene regelmessig.
 • Gi barnet ditt svært korte bad eller dusjer med lunkent vann en eller to ganger om dagen med en flytende dermatologisk såpe. 
 • Beskytt huden mot svette så mye som mulig: det gjør kløe verre.
 • Velg løstsittende klær som ikke gnikker mot huden.
Tilbake til toppen