Innhold

Forebygging og behandling av bleieutslett

av_votre-peau_cicatrisation_erytheme-fessier_1x1 473x473

Hva er egentlig bleieutslett?

Bleieutslett er et hudutslett på babyens bak som vanligvis oppstår i løpet av det første året.
Som du vet, fungerer huden som en beskyttende barriere mot ytre aggressorer. Men babyens hud er fortsatt veldig tynn og sart (og så myk, fremfor alt annet!). Men babyens underdel utsettes dag og natt for fuktighet, varme og gnisninger fra bleier. Den er også utsatt for syreinnholdet i avføring og urin, og noen ganger for produkter som ikke tolereres godt. Resultatet er at noen ganger blir huden betent. Men ikke fortvil - du kan raskt bli kvitt det med riktig pleie.

Hos babyer er hudbarrieren langt fra å være en fullstendig barriere. Derfor må du være veldig forsiktig. Hvis bleieutslettet etter noen dager ikke har gitt seg eller hvis du er i tvil om en mulig sekundær infeksjon, sørg for å søke råd fra helsepersonell.

Hvordan behandles bleieutslett?

Hvordan kan du gjenkjenne bleieutslett? Bleieutslett vises som tørr eller væskende rødhet, flekker eller små kviser på baken, lårene og kjønnsorganene. Området kan også føles varmt å ta på. Som du kan forestille deg, gjør det vondt og babyen din kan være urolig og gretten. Hvis du tar de riktige stegene, forsvinner vanligvis symptomene i løpet av få dager. Skal vi sette i gang?

Å ta vare på babyens underdel: bruksanvisning

  • Vask baken med et mildt fysiologisk pH-produkt og tørk godt.
  • Spray med termalkildevann for å øke den lindrende virkningen.
  • Påfør en lindrende og reparerende krem. I tilfelle væskende flekkete hudutslett, velg en tørkende formel. 
  • Luft! La så mye som mulig av babyens bak luftes fritt. Babyen din vil elske det!
av_votre-peau_cicatrisation_fesses_bebe_mode-d-emploi_1x1 473x473

Hvordan påfører du kremen?

La oss høre noen tekniske råd!

1. Du trenger upåklagelig hygiene!
Et bleieutslett kan være ufarlig men det er fortsatt en hudlesjon. For å unngå risiko for infeksjon er det derfor viktig å vaske hendene godt før du bytter og påfører kremen. Hvis du er en person som alltid er på farten og skifter baby på hjørnet av en benk eller i baksetet på bilen, bør du vurdere å bruke hydroalkoholgelé.

2. Påfør kremen forsiktig.
Babyen din har vondt, og du vil ikke gjøre det verre. Så behandle området varsomt Påfør kremen på ren hud og masser den inn med sirkulære bevegelser.

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Hva med en tilnærming type "forebygging fremfor kur"?

Hvordan kan du forhindre bleieutslett? Det er definitivt sant at hvis du kunne vært foruten (og unngå noen urolige netter!), ville det vært bedre for deg og babyen din. 

  • Kjøp bleier i riktig størrelse og ikke stram dem for mye, slik at luften kan sirkulere.
  • Skift bleie så ofte som mulig for å unngå maserasjon.
  • Rengjør baken ved hvert bleieskift med et veldig mildt, såpefritt produkt (forfra til bak for jenter). Tørk baken og hudfoldene godt ved å klappe dem lett tørre. 
  • Som et forebyggende tiltak, bruk en beskyttende krem etter hvert bleieskift.
Tilbake til toppen