På allerede skadet hud utløser soleksponering en betennelsesreaksjon, og arr kan etterlate permanente merker på huden. Hvordan beskytte arret mot solen Hvorfor bør du ikke utsette arret for solen? Våre svar på spørsmålene dine om å ta vare på huden din og arr.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

Hvorfor etterlater arr større preg i solen?

Huden din forteller historien om livet ditt, som kan inkludere små skader så vel som store ulykker. Arr er sjelden hyggelige, men de er en del av livet. Disse lesjonene, som kan være mer eller mindre dype, kan ta tid å lege. Epidermis, som er tynnere og mer sart på stedet der arret er, er svært følsom for UV-stråler under hele hudreparasjonsprosessen.   Når den utsettes for solens stråler, jobber skadet hud hardt for å beskytte seg selv ved å produsere mer melanin. Dette kan føre til forekomsten av små brune flekker (hudleger kaller dette hyperpigmentering etter arrdannelse).

 

Ulike typer arr

Fargen på et arr er en god indikator på hvor lenge det vil vare og hvor det er i helbredelsesprosessen.

Rosa eller rødt arr

Et rosa eller rødt arr er et "ferskt" arr mindre enn 6 måneder gammelt. Ikke fullt reparert ennå, huden blir lett brun i solen. Løsningen, hvis mulig, er å ikke eksponere arret i det hele tatt ved å beskytte det med et plagg eller bandasje, og om nødvendig med en høy SPF (minst SPF 50).

Hvite arr

Et hvitt arr er et modent arr som har fullført reparasjonsprosessen. Selv om det ikke lenger er fare for pigmentering, kan arret ditt fortsatt reagere på solen. Det er derfor best å fortsette å bruke solkrem med høy SPF på arret ditt, selv på dette stadiet.

Gode vaner for å beskytte arrene dine mot solen

Gode vaner for å beskytte arrene dine mot solen

  • Bruk SPF-beskyttelse på arret ditt hele året
  • Når det gjelder resten av kroppen, unngå de verste timene med soleksponering fra kl. 11:00 til 16:00
  • Om sommeren, bruk en høy solfaktor når solen er på det varmeste.
  • Om vinteren, bytt denne ut med en svakere solfaktor, men unngå å gå under solfaktor 15. På fjellet, bruk en solkrem på minst SPF 30 og ikke gå under denne, selv om du synes du er brun nok.

VENNLIGE, EKSPERTRÅD 

Hva om det er for sent?

Skaden er gjort og arret ditt har blitt brunt eller er det er brunt rundt det... Nå må du bare la tiden gjøre jobben sin. Noen pigmentmerker kan falme over tid, selv om dette vanligvis tar år i stedet for måneder. Hvis du ikke tåler synet av arret ditt på daglig basis, kan det være lurt å vurdere mer omfattende medisinske løsninger, som depigmenteringsprodukter, laser eller kirurgi.

Tilbake til toppen