Innhold

Fordelene og skadene av solen på huden din

Naturlig fotobeskyttelse og rollen til melanin

Huden er allerede i stand til å forsvare seg "på egen hånd" mot aggresjon fra UV-stråler. Hår, hornhinnebarrieren og melaninbarrieren er noen av midlene som er tilgjengelige for huden slik at den kan forsvare seg. Melanin, et naturlig hudpigment produsert av melanocytter, cellene som spesialiserer seg på soling, varierer fra individ til individ avhengig av fototype.  Melaninpigmentering er kroppens mest utviklede fotobeskyttende system: det absorberer mer enn 90% av UV-strålene som passerer gjennom hornhinnelaget.

Melanin absorberer UV-strålene for å hindre dem i å trenge inn i de dypere, mer sårbare lagene av huden. Når det er mye melanin, vokser keratinocyttene og hornhinnelaget tykner

Dette pigmentforsvaret varierer fra individ til individ, men jo mer pigmentert epidermis, jo bedre vil den motstå solens aggressivitet. Det er også viktig å beskytte seg selv på andre måter.

 

av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

 

I små mengder er solen gunstig: den er viktig for syntesen av vitamin D, og spiller en nøkkelrolle i beinforkalkning.

Solens UVB-stråler fremmer syntesen av vitamin D, hovedfaktoren i beinvekst. Og brukt under medisinsk tilsyn, kan UV-stråling behandle en rekke sykdommer, inkludert rakitt, psoriasis, eksem og gulsott. 

Eksponering for solen i 10 til 15 minutter, 2 til 3 ganger i uken, er tilstrekkelig for å sikre at du oppfyller vitamin D-kravene dine og forhindrer utbruddet av rakitt; det er også gunstig for å forebygge osteoporose hos eldre.

Fordeler med solen

 

Jeg får solallergi hvert år, fra første gang jeg går ut i solen. Det blekner etter en uke hvis jeg bruker solkremen min daglig.

Emilie38 år

Det finnes flere former for solallergi, og ufarlig sommersolbrenthet er den vanligste. Det viser seg som rødhet, et utbrudd av små, lett hevede røde kviser eller papiller, og en kløende følelse der huden din har vært utsatt for solen. Det finnes som oftest på utsatte områder som halsutringningen, skuldre, armer, baksiden av hender og føtter.

Å forstå solallergi 

Sol lentigos, også kjent som "solflekker", eller "aldersflekker" er en av de mest synlige effektene av aldring av huden. De er resultatet av at melanin blir avsatt i epidermis eller dermis. Dette er en vanlig form for hyperpigmentering som vises som små, flate, mørke områder som er lysebrune til svarte i fargen. Disse solflekkene finnes på områdene som er mest utsatt for sol: ansikt, nakke, skuldre, bryst, underarmer og baksiden av hendene.

Lær mer om solflekker

Du har sikkert hørt dette uttrykket brukt av hudleger uten egentlig å vite hva det betyr. Når vi snakker om «solkapital» eller vår evne til å beskytte oss mot solskader, refererer vi til mengden UV-stråling som huden tåler uten å lide skade (f.eks. for tidlig aldring eller hudkreft). Denne kapasiteten er genetisk bestemt ved fødselen, den kan ikke fornyes og den avhenger blant annet av fototypen din. Vår evne til å motstå solskader er langt fra ubegrenset, og det er derfor vi må beskytte den: Ved 20 års alderen har vi allerede brukt 50% av kapasiteten vår.

  • <span class="ezstring-field">av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4</span>
  • <p>1: Hypodermis; 2: Dermis; 3: Epidermis; 4: Solkrem</p>
    1: Hypodermis; 2: Dermis; 3: Epidermis; 4: Solkrem
  • <p>1: Hypodermis; 2: Dermis; 3: Epidermis; 4: Solkrem</p>

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Noen behandlinger øker hudens følsomhet for sol og man bør være ekstra forsiktig før eksponering. Dette kalles fotosensibilisering. 

Finn ut mer

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1

 

 

Solbrenthet (eller solarerytem) er en inflammatorisk respons i huden forårsaket av eksponering for UV-stråling. Det er fire grader av solar erytemforbrenninger. Alvorlighetsgraden varierer avhengig av hudtype eller fototype, individuell UV-følsomhet, genetiske faktorer, eksponeringens varighet og hyppighet og intensiteten av solstråling.

Å forstå de ulike gradene av solbrenthet

Hyperpigmentering ved graviditet, eller melasma, skyldes en overproduksjon av melanin, pigmentet som er ansvarlig for fargen på epidermis, av melanocyttene. Det påvirker hovedsakelig (men ikke bare) gravide kvinner, hvor det utløses fra den 4. måneden av svangerskapet.

Alt du trenger å vite om graviditetsmaske

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1_1620_1620

Hvis du er bekymret for soleksponering og risikoen involvert, finnes det velutprøvde metoder for "solfri soling". En løsning er å påføre en selvbruning som farger overflatelaget på huden.

Solen er aknes falske venn. Mens den tørker ut akneutbrudd ved å tykne huden i starten, "blir den tette huden jevn" noen uker etter soleksponering ved å frigjøre overflødig talg igjen (dette er kjent som akne rebound-effekten). 

Alt du trenger å vite om akne og solen

Det finnes mange måter solen kan skade huden på. Ultrafiolett lys kan forårsake irreversibel skade, og i de alvorligste tilfellene død. Eksponering for solen er risikabelt. På huden forårsaker det solbrenthet, for tidlig aldring, allergier og i de alvorligste tilfellene kreft (melanom og karsinom). Den eneste sikre måten å unngå risikoen for solskader på er å ikke utsette huden for det.

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_473

I tillegg til UV-stråling har forskere nylig oppdaget en ny fiende for huden: synlig lysstråling (i form av synlig høyenergi blått lys). Denne typen stråling er skadelig fordi den angriper alle cellulære bestanddeler: lipider, proteiner og DNA. Skaden oppstår på lang sikt, derav den absolutte nødvendigheten, når det gjelder folkehelsen, å beskytte deg selv så tidlig som mulig og gjennom hele livet.

Alt du trenger å vite om blått lys

av_solaires_lumiere-bleue_1x1_473_473

En tredjedel av alle kreftformer som blir diagnostisert over hele verden er hudkreft, og 10% av disse er dødelige. Hudkreft er spredning av kreftceller på huden. Det er forårsaket av en endring i den genetiske sammensetningen av hudceller som deretter formerer seg i høy hastighet, og forårsaker en svulst.

Hudkreft

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1_473_473

VI SVARER PÅ SPØRSMÅLENE DINE

Nei, mellom klokken 12:00 og 16:00 er den varmeste tiden på døgnet. Unngå soleksponering i løpet av denne tiden.

Ja, UVB-stråling fremmer syntesen av vitamin D, som spiller en rolle i beinforkalkning.

Nei: huden husker alt, og du vil sannsynligvis bli brent på samme sted på huden som forrige gang hver gang du utsettes for solen uten tilstrekkelig beskyttelse. Gjentatt solbrenthet kan doble risikoen for melanom.

Solkrem er viktig, men du bør også sørge for at barnet ditt har på seg en T-skjorte, en solhatt/caps og solbriller.

Nei! Du må påføre solkrem på nytt, ofte, for å holde deg beskyttet, spesielt etter å ha svettet, svømt eller tørket deg med et håndkle. Det er også viktig å påføre solkrem 20 minutter før soleksponering.

UVB-stråler er like farlige som UVA. Begge forårsaker aldring av huden og utvikling av kreft. I motsetning til UVB, som forårsaker solbrenthet, påvirker UVA-stråler huden uten at du legger merke til det.

Nei. Du er beskyttet mot UVA- og UVB-stråler og deres skadelige effekter (flekkete hudutslett forårsaket av soleksponering og, på lang sikt, aldring av huden), men prosessen for å bli brun blir ikke nødvendigvis blokkert. Etter flere dager med gradvis eksponering vil du få en fin brunfarge som varer lenge uten å bli solbrent.

Skyer blokkerer bare en liten del av solstrålene. Skydekke kan tillate opptil 95% av UV-strålene å passere gjennom. Så selv på overskyede dager, vær forsiktig!

Glem aldri at brun hud ikke beskytter mot solbrenthet. Dessuten blokkerer ikke brun hud UVA-stråler, som er ansvarlige for hudkreft på lang sikt.

Herpesviruset ligger i dvale i nerveendene under huden. Som et resultat av tretthet, følelsesmessige påkjenninger, menstruasjon og sol, "våkner" viruset og et lokalt utbrudd oppstår: det er da du kan få et forkjølelsessår. For å unngå utbrudd, beskytt leppene dine med et leppepleieprodukt med høy beskyttelse.

av_sun care_intense protect 50-_social_25_post_3282770141214_hd

VÅRE LØSNINGER FOR Å BESKYTTE FRAMTIDEN VÅR

Det ultra-bredspektrede solpleieproduktet oppfyller de høyeste kravene til huden samtidig som vi minimerer vår påvirkning på miljøet. Bli kjent med serien
Tilbake til toppen