Innhold

hyperpigmentering ved graviditet

Hva er hyperpigmentering ved graviditet?

Også kjent som melasma, påvirker hyperpigmentering ved graviditetnesten utelukkende gravide kvinner.

Symptomer på hyperpigmentering ved graviditet

Hyperpigmentering ved graviditeter en hudtilstand som viser seg som uregelmessig formede pigmentflekker i ansiktet (panne, nese, kinnbein eller toppen av leppen), på halsen eller på brystet. Hyperpigmentering ved graviditetvises hos noen gravide kvinner etter deres første trimester av svangerskapet og kan vare etter fødselen til babyen er seks måneder gammel.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Årsaker til melasma

Hyperpigmentering ved graviditetoppstår på grunn av en overproduksjon av melanin, pigmentet som er ansvarlig for fargen på epidermis, av melanocyttene, cellene som spesialiserer seg på soling, som er i en tilstand av hyperfunksjon. Den hormonelle omveltningen forårsaket av graviditet og økning i hormonnivåer, spesielt østrogen, er ansvarlig for denne overdrevne produksjonen av melanin. Type og plassering av eksponering for solens stråler spiller også en rolle i forekomsten. Vær oppmerksom på at selv et veldig lavt nivå av sollys er nok til å få hyperpigmentering ved graviditettil å oppstå. Genetiske faktorer kan også spille en rolle i forekomsten av hyperpigmentering ved graviditet (fototype, familiehistorie, osv.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Hvem påvirkes av hyperpigmentering ved graviditet?

I motsetning til navnet, lider ikke bare gravide kvinner av hyperpigmentering.

Gravide kvinner er mest berørt av hyperpigmentering.

I Frankrike antas 5% av gravide kvinner å være påvirket av melasma, men utbredelsen varierer mye fra land til land. Mørkhudede kvinner er generelt mer påvirket av svangerskapsmaske enn lyshudede kvinner. Det er fototypen til hver person, dvs. deres hud- og hårfarge, som bestemmer risikoen for å utvikle denne hudtilstanden. De mørkeste fototypene 4 og 5 er de mest berørte. 

 

Hvis du allerede har lidd av melasma under en graviditet, bør du være på vakt og huske å beskytte deg med en passende solkrem. Dette er fordi kvinner som er berørt av melasma risikerer å få dem igjen i fremtidige graviditeter.

Menn kan imidlertid også bli påvirket av tilstanden.

Noen menn kan også oppleve solflekker i ansiktet som ser ut som en melasma. Dette kalles melasma eller chloasma. Igjen kan dette skyldes bruk av østrogen behandling, for eksempel ved prostatakreft, eller på grunn av for mye og for hyppig soleksponering. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

VENNLIGE, EKSPERTRÅD 

Hvordan forhindre melasma

Som med solbrenthet, er det "null risiko = null eksponering"-formelen som råder. For å forhindre graviditetsmaske er det viktig å beskytte seg mot solen ved å unngå soleksponering, bruke en hatt og bruke en passende solkrem med høy beskyttelse. 

Behandlinger for hyperpigmentering ved graviditet

Behandlinger for hyperpigmentering ved graviditet

Melasma forsvinner vanligvis etter fødsel. Hvis dette ikke er tilfelle, kan du konsultere en hudlege som vil foreskrive deg depigmenterende kremer basert på hydrokinon. En depigmenterende peeling, dvs. en maske som består av aktive ingredienser som bidrar til å bekjempe hudpigmenteringsforstyrrelser, kan også utføres.

 

Tilbake til toppen