av_solaires_bien-etre_1x1_473x590

Solen som en kilde til velvære

Solen er kilden til liv og er nøkkelen til vår utvikling. Det er en ubestridelig kilde til nytelse, godt humør og glede for vår mentale og fysiske helse. En titt på vær-appen din om morgenen og du vet om dagen din kommer til å starte bra (eller ikke)! Begrepet "sesongbetinget affektiv lidelse" brukes til og med når solen blir knapp om vinteren. Solen genererer produksjon av feel-good-hormoner, og den garanterer også vår kronobiologiske balanse: våre vekslende søvn-våkne-sykluser. Et liv uten sol er umulig.   Men den største fordelen med solen, avgjørende for livet, er syntesen av vitamin D gjennom UVBs virkning. Noen få minutter med ansiktseksponering om dagen er nok til å produsere den nødvendige mengden vitamin D, som gjør at kalsium kan absorberes av fordøyelseskanalen og øker immunforsvaret vårt, og beskytter oss mot infeksjoner og mikrober som omgir oss.

 

Solen har også terapeutiske egenskaper. Psoriasis, vitiligo og eksem er bare noen av hudsykdommene som forbedres av solen på grunn av den betennelsesdempende effekten indusert av solens stråling.

Solskinn i moderate mengder

Solen kan også ha negative effekter på huden på grunn av UVA- og UVB-stråling:

  • Solbrenthet,
  • aldring av huden
  • brune solflekker 
  • melanom

UVA: disse svært penetrerende strålene endrer de elastiske fibrene i huden og er ansvarlige for en for tidlig aldring av huden som viser seg spesielt som brune solflekker. Disse strålene er også involvert i utviklingen av visse hudkreftformer og melanomer.

UVB-stråler stimulerer melanin, og får en brunfarge til å vises innen 48 timer. Disse strålene er ansvarlige for «solbrenthet» og for tidlig aldring av huden på lengre sikt, og kan også utløse utviklingen av visse hudkreftformer. 

 

av_solaires_avec-moderation_1x1 472x472

Fordelene og skadene som solen gjør på huden

Hvordan beskytte huden din mot solen effektivt

For å få mest mulig ut av solen og nyte dens fordeler med trygghet, er god beskyttelse viktig. Ikke overraskende er klær fortsatt den sikreste formen for beskyttelse. Og hvis du skal utsettes for solen, er det viktig å beskytte huden med en god solkrem, som har en høy faktor for å filtrere ut UVA- og UVB-stråler.

VENNLIGE, EKSPERTRÅD 

De riktige tingene å gjøre for å nyte solen (uten å bli brent):

• Ikke utsett babyer og små barn for direkte sollys.

• Ikke gå ut i solen i de varmeste timene på døgnet, altså fra 11:00 til 16:00.

• Bruk passende klesbeskyttelse (t-skjorte, solbriller, hatt, etc.).

• Ikke bli for lenge i solen, selv om du har på deg et solkremprodukt.

• Påfør solkremen din ofte for å opprettholde beskyttelsen, spesielt etter svette, svømming eller håndkletørking.

• Vær forsiktig: Hvis du ikke bruker den anbefalte mengden produkt, reduserer du beskyttelsesnivået betydelig.

Tilbake til toppen