Hva er egentlig solbrenthet? 

Solbrenthet (eller solarerytem) er en inflammatorisk respons i huden forårsaket av eksponering for UVA- og UVB-stråling. Det er ledsaget av rødhet, en smertefull følelse av varme og kløe som i de mest alvorlige tilfellene kan føre til blemmer. Solbrenthet kan også etterlate arr på huden. Alvorlighetsgraden varierer i henhold til hudtype og fototype, individuell UV-følsomhet, genetiske faktorer, eksponeringens varighet og frekvens og intensiteten av solstråling. 

 

av_solaires_schema_brulure_degres-1-2-2-3_16x9 1: Hypodermis - 2: Dermis - 3: Epidermis - 4: Rødhet - 5: Ujevnheter - 6: Misfarget dermis - 7: Lett smerte 

De tre typene stråling fra solen

Direkte stråling

Varierer etter høyde, breddegrad, årstid og tid på dagen

Diffus stråling

Dispergert av atmosfæriske komponenter, som skyer,

dis og støvpartikler

Reflektert stråling

Fra overflater; varierer etter hvor reflekterende overflaten er (snø, sand, sjø, gress osv.).

Sammen kalles direkte, diffus og reflektert stråling total solstråling. 

av_solaires_soleil_bienfaits_mefaits_5x4_590x590

Hvis du har hodepine eller feber i tillegg til solbrenthet, kan du lide av solstikk. I dette tilfellet, søk råd fra en farmasøyt eller lege. Symptomene kan bli mer alvorlige innen 2 dager etter solbrenthet, men vil avta i løpet av få dager.

Førstegradsforbrenninger

En førstegradsforbrenning er et enkelt erytem: huden er rød, tørr og smertefull. Dette er for eksempel tilfelle ved overfladisk solbrenthet uten blemmer eller avleiring, hvor kun overhuden er påvirket. Komplett helbredelse av førstegradsforbrenningen tar i gjennomsnitt en uke og vil ikke etterlate et arr på huden. Du kan hjelpe huden til å helbredes ved å fukte den regelmessig. 

av_solaires_schema_brulure_degre-1_1x1_473x373 1: Hypodermis - 2: Dermis - 3: Epidermis - intakt hud - 4: Rødhet 
av_solaires_schema_brulure_degre-2-superficiel_1x1_473x420 1: Hypodermis - 2: Dermis - 3: Epidermis - 4: Rødhet - 5: Ujevnheter (phlyctens)

Overfladiske andregradsforbrenninger

Overfladiske andregradsforbrenninger kjennetegnes ved at det vises røde blemmer fylt med en klar væske umiddelbart eller innen timer etter forbrenningen. Dermis er påvirket. Huden er ekstremt følsom for berøring, og selv kontakt med klær blir smertefull. Helbredelsen tar 2 til 3 uker og forbrenningen etterlater ikke hudarr. For å hjelpe helbredelsen, husk å desinfisere og fukte huden din.

Dype andregradsforbrenninger

Blemmene er vanligvis gjennomboret. Under disse blemmene er dermis misfarget og smertene er milde fordi huden er som om den er "bedøvet". Mens i den overfladiske andregradsforbrenningen er dermis rød og følsomheten beholdes, har blodårene blitt ødelagt i denne forbrenningen. Denne typen brannskader krever legehjelp. Heling tar vanligvis 2 til 3 uker, med et mer eller mindre diskret arr.

av_solaires_schema_brulure_degre-2-profond_1x1_473x422 1: Hypodermis - 2: Dermis - 3: Epidermis - 4: Misfarget hud - 5: Lett smerte
av_solaires_schema_brulure_degre-3_1x1_473x395 1: Hypodermis - 2: Dermis

Tredjegradsforbrenninger 

Huden føles som papp, er hvit eller brunaktig i fargen, mister følsomhet og hårene blir brent. Dermis er påvirket, noen ganger til og med hypodermis, i så fall er det fare for infeksjon. Lyse røde merker med ødem vises mellom 2 og 6 timer etter eksponering og ender med kraftig peeling og langvarig pigmentering. Dette stadiet krever akuttbehandling, vanligvis på sykehus.

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Pass deg for solstikk

Hvis du har hodepine eller feber i tillegg til solbrenthet, kan du lide av solstikk. I dette tilfellet, søk råd fra en farmasøyt eller lege. Symptomene kan bli mer alvorlige innen 2 dager etter solbrenthet, men vil avta i løpet av få dager.

Hvordan bli kvitt solbrenthet

Det tar omtrent en uke for solbrenthet å helbredes med en peelingfase. Solbrenthet kan ta lengre tid å forsvinne hvis det forårsaker blemmer og mange blodårer har blitt ødelagt. Helbredelsen kan ta mellom to uker og en måned, og forbrenningen kan etterlate flekker eller arr på huden. 

av_thermal spring water_spray_social_19_post_3282779003131_hd_473x435

Hvordan lindre solbrenthet

Hvis du har en enkel forbrenning, er det noen ting du kan gjøre for å lindre huden din:

  • Ikke gå ut i solen i det hele tatt (uansett hvor ille solbrentheten er!) og hold deg i skyggen
  • Drikk rikelig med vann for å bekjempe dehydrering 
  • Påfør beroligende aftersun-kremer på solbrente områder
  • Frisk opp det brente området med kaldt vann

  • Hvis det oppstår blemmer, skal de ikke punkteres og bør dekkes med en steril bandasje
  • Sjekk temperaturen din
  • Ved hodepine eller feber, ta paracet.

Hvis forbrenningen er mer alvorlig, med dype andregrads- eller tredjegradslikninger som blemmer og en paradoksal mangel på smerte, kontakt legen din så snart som mulig. 

VENNLIGE, EKSPERTRÅD 

Hvordan "slukke brannen" etter solbrenthet?

  • Start med en Avène termalkildevann-omslag. For å lage omslaget ditt, bløtlegg litt vev i Avène termalkildevann, legg det på det berørte området og la ligge i 15 minutter, spray området regelmessig med termalkildevann. 
  • Oppbevar Avène termalkildevann-spray i kjøleskapet for å øke dens forfriskende effekten dens 
  • Ta litt After-Sun Repair i hendene og påfør det på huden ved å legge hendene flatt på kroppen og ansiktet, uten å gni.

Konsekvenser av gjentatt solbrenthet på huden

Uansett hvor intens solbrentheten er, kan den få alvorlige langsiktige konsekvenser. Huden husker alt, og gjentatte solforbrenninger kan bli permanent innprentet på huden din som på en kamerafilm, noen ganger til det punktet at det ikke kan repareres. Det er derfor det er viktig å velge passende solbeskyttelse og nøye følge reglene for soleksponering for å forhindre risikoen for hudkreft. 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1_473x489

Risikoen for aldring av huden

Solen er en faktor i akselerert hudaldring akkurat som røyking. UVB-stråler får overhuden til å tykne, mens UVA-stråler ødelegger bindevevet i huden og forårsaker tap av elastisitet og hydreringsevne. Rynker, hevelser og brune solflekker er alle tegn på for tidlig aldring av huden. Men når huden har blitt tykkere, er soling vanskeligere: hudens melanocytter er mindre reaktive fordi de også har gjennomgått for tidlig aldring, og solbrenthet er mer smertefullt fordi huden er tørrere. Det er en ond sirkel som bør brytes så snart som mulig ved å beskytte huden mot solen fra en veldig ung alder. 

Huden blir sart

Etter en solbrenthet bør huden få puste ut og vente en stund før den utsettes for solen igjen. Solbrent hud er sart og vil være mer følsom for alle ytre faktorer: kulde, vind og salt, er alle elementer som kan angripe huden.
Huden har et minne: den blir innprentet akkurat som filmen til et kamera, og solbrenthet kan sette spor.

Risikoen for hudkreft

For hyppig eksponering for UVA-stråler kan føre til en irreversibel endring i den genetiske sammensetningen av hudcellene, som deretter formerer seg med høy hastighet og forårsaker en svulst. Det er flere typer hudkreft hovedsakelig forårsaket av solen, hvorav den mest alvorlige er melanom. 

Solbrenthet: Vi svarer på spørsmålene dine

Hold deg unna solen (bruk lue, solbriller og bruk parasoll) og bruk aftersun-krem hver kveld for å lindre smertene.

Solbrenthet er 80% UVB og 20% UVA.

Melanin er hudens naturlige fotobeskyttelse mot UV-stråler (det er derfor solbrun hud er bedre til å blokkere UV-stråler enn hvit hud). Men denne beskyttelsen er begrenset: utover et visst nivå av stråling kan huden fortsatt bli brent. Selv om du er brun, er det viktig å fortsette å beskytte huden din ved å bruke en solkrem med høy SPF.

Andregradsforbrenninger utløser brunfarge. Men til hvilken pris? Skjemmende blemmer, risiko for depigmentering, smerte, for tidlig aldring av huden... For førstegradsforbrenninger er dette imidlertid ikke sant: i løpet av noen timer eller dager vil huden din ganske enkelt gå tilbake til slik den var før.

Solbrenthet kan aldri betraktes som en forberedelse til soling, og du bør ikke gå ut i solen etter å ha blitt brent. Selv om en solbrenthet noen ganger går over til en brunfarge etter noen dager, kan den også forårsake permanente pigmentflekker.

Tilbake til toppen