Hva betyr begrepet "solkapital"?

Begrepet "solkapital" refererer til mengden UV-lys som huden tåler før den blir skadet. Denne kapasiteten er genetisk bestemt ved fødselen og varierer etter fototype. Solkapitalen vår er begrenset: Når vi er 20 år gamle, har vi allerede brukt opp 50% av kapasiteten vår. Begrepet «solkapital» refererer også indirekte til det arsenal av forsvar som huden har til rådighet for å bekjempe solens skadevirkninger, som f.eks. solbrenthet og aldring av huden. Dette får man ved fødselen, det kan ikke fornyes, og det avhenger av fototypen til hvert individ. Hver hudtype har sine egne egenskaper og ulike reaksjoner på solen. 

Hva påvirker solkapitalen din?

Alles solkapital avhenger av mange faktorer.

Din fototype

Svært følsomme for sol, lyse fototyper (fototype I og II) har en veldig lav solkapital. I motsetning til mørkere hudtoner (fototype IV eller V), er deres bruningsintensitet og melanocyttkapasitet i løpet av deres levetid begrenset. Jo mer melanin et individ naturlig har, jo større solkapital og jo bedre bevæpnet er individet mot solen. 

Historien din spiller en rolle

Personer som har opplevd flere solbrentheter i løpet av barndommen ser solkapitalen avta med årene, siden effekten av solen på huden er kumulativ og huden husker disse aggressorene. Og pass deg for sommerfugleffekten: en solbrenthet i barndommen kan bli hudkreft i voksen alder. 

Dine beskyttelses- og eksponeringsvaner

Svært følsomme for sol, lyse fototyper (fototype I og II) har en veldig lav solkapital. I motsetning til mørkere hudtoner (fototype IV eller V), er deres bruningsintensitet og melanocyttkapasitet i løpet av deres levetid begrenset. Jo mer melanin et individ naturlig har, jo større solkapital og jo bedre bevæpnet er individet mot solen. 

Miljøet

Stress, røyking, forurensning og en diett lav på antioksidanter stimulerer spredningen av frie radikaler. Dette er frie elektroner som beveger seg gjennom kroppen og er ansvarlige for hudens aldring, noe som bidrar til tørr hud og gjør den mindre i stand til å bli brun.

Melanomer er direkte knyttet til måten du tar vare på solkapitalen din

Selv om det er en rekke faktorer (kjemiske, fysiske, medisinske, ernæringsmessige, virale), ser man at intens og gjentatt eksponering av visse deler av kroppen for solen spiller en aktiv rolle i forekomsten av melanomer. Derfor er det viktig å beskytte seg mot solen ved å respektere reglene for soleksponering og velge en god solbeskyttelse. Dette gjelder særlig for personer i fototypegruppe I og II som er spesielt følsomme for melanomer: forebygging alene er ikke nok til å sinke forekomsten av denne hudkreften, som er blant de mest alvorlige. Eksponering for ultrafiolett stråling har kumulative effekter, noe som betyr at de legger seg opp eller akkumuleres over tid. Hudskader starter i en tidlig alder, og selv om de ikke er synlig, øker de opp gjennom livet. Det er generelt akseptert at det tar 10 til 15 år med overdreven soleksponering for å forårsake kreft. Så ta vare på solkapitalen din!

 

av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4 473x473

Forekomsten av melanom er direkte proporsjonell med antall solforbrenninger som er akkumulert i løpet av barndommen, som er tiden i livet ditt da huden er mest sårbar for stråling.

VI SVARER PÅ SPØRSMÅLENE DINE

Når vår evne til å motarbeide solskader reduseres, er det litt som å få poeng på en lisens. Hvis du vil fortsette å nyte solen trygt, må du være oppmerksom. Faktisk må vi være forsiktige når det kommer til overdreven soleksponering fra de tidligste stadiene av livet. Men det er aldri for sent å gjøre det riktig. Forebygging av solrelaterte risikoer krever fotobeskyttelse, eller konstant varsomhet når det gjelder soleksponering, spesielt ved å følge noen få sunne fornuftsregler strengt når det gjelder solen: ikke opphold deg i solen for lenge i timer med maksimalt sollys, bruk klær, hatter og solbriller med UVA-beskyttelse, og bruk høy SPF-beskyttelse.

Dessverre finnes det ingen mirakelmetode for å øke evnen din til å motstå solskader og hudens evne til å bli brun. Din evne til å motstå solskader avhenger av hudtype, eksponeringsvaner og eksponeringen for UV-stråler som allerede er akkumulert av huden din. Når det er sagt, for å nyte solen lenger, kan du plukke opp gode vaner fra ung alder: kombinere klær og solbeskyttelse, unngå eksponering på de varmeste tidene av døgnet, lindre huden etter soleksponering og forberede huden før du går ut i solen, spesielt ved å eksfoliere for å forbedre brunfargen din.

Solbrenthet er allerede et sterkt signal fra huden din om at du ikke har beskyttet den. De første tegnene på aldring av huden, rynker og fine linjer, mangel på glød og tap av elastisitet er alle signaler på at huden din ikke tåler UV-eksponering lenger og at evnen din til å motstå solskader er blitt brukt opp. Dette er fordi disse tegnene er knyttet til nedgang i hudcellemetabolismen og gjentatte angrep av frie radikaler på grunn av eksponering for UV-stråler. Forekomsten av melanom eller annen form for hudkreft er et enda sterkere signal om at du ikke bør utsette huden din for solen i det hele tatt, og at det er viktig å overvåke og beskytte føflekkene dine.

Tilbake til toppen