Kinn-mot-Kinn_Avene.png

– Klemmen bidrar til at det produseres dopamin, hjernens eget lykkemiddel. Fysisk kontakt er livsviktig. 

Psykolog, Ellen M. Wessel

Uten navn 13.jpg

Vi får positive følelser for hverandre av hudkontakt. Det gjør oss rausere og er særlig synlig i parforhold

og i nære relasjoner som mellom foreldre og barn. 

@eauthermaleavenenorge

share-insta.png
share-facebook.png
 

Når var sist du ga en klem?
 

Huden er kroppens største organ og har mange ulike funksjoner. Ikke bare fungerer den som en avgrensning mot det ytre miljøet, den er også et viktig sanse- og kommunikasjonsorgan

Uten navn 111
press to zoom
Uten navn 12
press to zoom
Uten navn 110
press to zoom
Uten navn 14
press to zoom
Uten navn 18
press to zoom
Uten navn 17
press to zoom
1/1
Visste du at hudkontakt gjør
deg lykkelig?

Berøring er faktisk noe av det som påvirker kommunikasjonen oss i mellom aller mest!

Huden er kroppens største organ og har mange ulike funksjoner. Ikke bare fungerer den som en avgrensning mot det ytre miljøet, den er også et viktig sanse- og kommunikasjonsorgan. Tenk bare på hva du følte sist du fikk varm berøring eller en en myk, varm klem. Hva kjente du? Trolig var det et hint av lykke. 

 

– Du kan kjenne følelsen av lykke av å få en velmenende, god klem. For de aller fleste er hudkontakt en positiv erfaring som har bra effekt på en rekke funksjoner i kroppen, sier psykolog Ellen M. Wessel.

 

Betraktelig lykkeligere

I undersøkelsen «The How of Happiness», utført ved Pennsylvania State University,  viser den amerikanske forskeren Sonja Lyubomirsky til resultater som forteller hvor viktig hudkontakt er: Studentene ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen skulle gi eller få fem klemmer fra ulike individer hver dag i en periode på fire uker. I samme tidsrom skulle en annen gruppe studenter ikke klemme, men heller registrere sin daglige leseaktivitet. Resultatet viste at studentene i gruppen som klemte, var signifikant lykkeligere enn de andre. 

 

Det overrasker ikke psykologen.

 

 

 

 

 

 

Klemmen er livsviktig

– Hudkontakt gjør at stresshormonet kortisol reduseres. Du får økt serotonin som er viktig for våkenhet, søvn, oppmerksomhet og stemningsleie. Klemmen bidrar også til at det produseres dopamin, hjernens eget lykkemiddel. Fysisk kontakt er livsviktig, sier Wessel.  

 

Allerede fra vi er spedbarn trenger vi nærhet for å utvikle oss, kjenne trygghet, varme - og ikke minst for å kommunisere med verden. Berøring faktisk er den aller mest grunnleggende formen for kommunikasjon og en forutsetning for dannelsen av sosiale relasjoner. Den er dessuten er den første sansen som utvikles, og den siste sansen som forlater oss når vi dør.

 

Berøring som kommunikasjon

Den amerikanske professoren David J. Linden påpekte i boken «Touch» at berøring er noe av det som påvirker kommunikasjonen mest. En studie gjort av psykologen Matthew Hertenstein forteller at vi kan overføre følelser opptil 78 prosent mer effektivt ved å bruke fysisk kontakt. Ellen M. Wessel presiserer at vi kommer nærmere hverandre som mennesker ved å bruke hudkontakt som kommunikasjon.

 

– Vi får positive følelser for hverandre av hudkontakt. Det gjør oss rausere og er særlig synlig i parforhold og i nære relasjoner som mellom foreldre og barn. Studier fra utviklingspsykologien viser at mangel på nærkontakt og berøring er svært skadelig for barns utvikling, sier hun. 

Hudkontakt gjør at stresshormonet kortisol reduseres.
Du får økt serotonin som er viktig for våkenhet, søvn, oppmerksomhet og stemningsleie.

Psykolog, Ellen M. Wessel

Berøring er faktisk noe av det som påvirker kommunikasjonen oss i mellom aller mest?

Uten navn 19.jpg
947219 Hydrance Aqua-Gel 50ml.png

3-i-1 ansiktskrem: dagkrem, øyekrem og nattmaske

Hydrance Aqua-gel
50 ml

Soothing Eye Contour Cream
10 ml

923040 Soothing Eye Contour Cream 10ml.png
808000 Hydrance Serum 30ml.png
998691 Tolerance Control Cream.png
890754 Avène Sun B-Protect SPF50+ 30ml.png

Hydrance Serum
30 ml

B-Protect SPF50+
30 ml

Tolérance Control Cream
40 ml

Beroligende øyekrem til irriterte øyeomgivelser

Fuktighetsgivende serum til alle hudtyper

Lett farget ansikts-solkrem som gir jevn og fin glød

Beroligende ansiktskrem til hypersensitiv hud

Vis huden din omsorg – den har en viktig funksjon

Kanskje ikke så rart når vi vet at huden er vårt største sanseorganet. Og nettopp derfor er det så viktig å ta vare på den.

– Ved å ivareta og pleie huden, viser du respekt for huden som sanseorgan. Jeg tror at man blir mer glad i sin egen hud og kropp hvis man bevisst tar vare på den, sier Wessel - og legger til at dårlig hud og vanskelig forhold til egen kropp gjør at enkelte føler det hemmende å ha hudkontakt med andre mennesker. 

– Å ta vare på huden, som for eksempel ved å bruke produkter som kan gjøre den bedre, kan være enn måte å hjelpe deg selv til å tørre å være nært et annet menneske. Det å ha positiv hudkontakt er bra for den psykiske helsen. Det reduserer blant annet stress - som igjen har god effekt på huden, understreker Wessel.

 

Det er med andre ord viktig å være venn med huden, og din hud skal aldri være en hindring for varme klemmer og myke berøringer. Kjenn litt ekstra etter hva du virkelig føler neste gang kinnet ditt berører en annens. Trolig er det følelse av lykke.

Det å ha positiv hudkontakt er bra for den psykiske helsen. Det reduserer blant annet stress - som igjen har god effekt på huden.

Psykolog, Ellen M. Wessel

Kinn mot kinn – en hud du trives i 

– Å bruke huden til det den er til for, er viktig for oss å formidle. Etter flere år med pandemi føles det enda mer presserende å understreke hudens essensielle rolle som kommunikasjonsform, nettopp fordi hudpleie kan hjelpe med så mye mer enn det rent estetiske og overfladiske. Avène ønsker å gi alle selvtilliten til å ha en hud de trives i og dermed øke tryggheten rundt hudkontakt. 
 

Hege Sigurdsen, markedssjef i Avène