Innhold

Regler for soleksponering

av_solaires_exposition_plage_1x1

Hvorfor kan eksponering for sol være så farlig?

Når du går ut i solen, enten på stranden eller i byen, i en time eller hele ettermiddagen, tar du alltid en risiko. Og det finnes mange: solbrenthet, solallergi, aldring av huden i form av solflekker, eller verre, hudkreft... Det er derfor det er viktig å velge solbeskyttelse og hvor lenge du skal tilbringe i solen nøye, mens du følger noen grunnleggende regler for sikker soleksponering.

Reglene for soleksponering

Avhengig av konteksten og typen solstråling, som varierer etter høyde, breddegrad, årstid og tid på døgnet, anbefales det å beskytte seg mot ALLE solstrålene (selv om UVB-stråler er hovedårsaken til solbrenthet).

Regel 1: velg riktig tidspunkt for å gå ut i solen

Ved "sol-ettermiddag", eller 12:00 til 16:00, kom deg i skyggen! Det er da solen er på topp, altså høyest på himmelen: det er tiden da UV-stråling er mest intens og derfor farligst. Unngå å gå ut i solen i denne topptiden.

Regel 2: beskyttelse av klær

Å dekke swg til med klær er den sikreste måten å beskytte huden mot solen. Så ikke spar på klær og tilbehør: bruk t-skjorte, lue eller caps og solbriller. Dette er den vinnende kombinasjonen for å beskytte skuldrene, toppen av hodet og øynene. Solen kan forårsake skade på øynene som kan føre til alvorlige synsproblemer (f.eks. grå stær). Det er bare én ting å huske: skygge og solbriller fra tidlig alder av!

Regel 3: solkremrefleks

For å beskytte huden din, velg et godt solbeskyttelsesprodukt med høy UV-beskyttelse, eller SPF, som passer din fototype og hudtype (sensitiv, intolerant eller sart). Ønsker du å krysse av i alle boksene bør du også velge solbeskyttelse som har mineralske og organiske solfiltre, er vann- og svettebestandig, allergivennlig og parfymefri. Påfør solbeskyttelsen på alle utsatte områder, inkludert nakken og baksiden av hendene, og (viktigst) husk å påføre på nytt minst annenhver time, og hver gang du svømmer, tørker deg med håndkle eller svetter. 

Regel 4: hold deg hydrert!

I solen blir du veldig fort varm. For å unngå solstikk og dehydrering, husk å drikke mye vann. Om det er med eller uten kullsyre, fra en lommelerke eller flaske, det spiller ingen rolle - så lenge du husker å drikke det!

Regel 5: alt med måte

Solen kan komme inn under huden din, så ikke overdriv. Å ta pauser mellom soleksponeringen gjør at huden «ta en pust i bakken» før du går ut i solen igjen. Men vær oppmerksom på solkapitalen din og de kumulative effektene av solen.

 • <p>Regel 2</p>
  Regel 2
 • <p>Regel 3</p>
  Regel 3
 • <p>Regel 4</p>
  Regel 4

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Når du ikke bør gå ut i solen (i det hele tatt)

Det er viktig å unngå soleksponering for enhver pris i følgende tilfeller:

 • Når solen er på topp,
 • Når du ikke har tilstrekkelig solbeskyttelse,
 • For babyer og små barn, hvis hud er mer sart enn vår,
 • Hvis du har en solbrenthet som ikke har grodd ennå,
 • Hvis du tar fotosensibiliserende legemidler (som antiinflammatoriske legemidler eller antibiotika).

Disse reglene må innprentes i de yngste barna fra en tidlig alder og bør følges enda mer nøye for barn med mer sart hud.

Tilbake til toppen