Regler for soleksponering
Når du går ut i solen, enten på stranden eller i byen, i en time eller hele ettermiddagen, tar du alltid en risiko. Og det finnes mange: solbrenthet, solallergi, aldring av huden i form av solflekker, eller verre, hudkreft... Det er derfor det er viktig å velge solbeskyttelse og hvor lenge du skal tilbringe i solen nøye, mens du følger noen grunnleggende regler for sikker soleksponering.
Avhengig av konteksten og typen solstråling, som varierer etter høyde, breddegrad, årstid og tid på døgnet, anbefales det å beskytte seg mot ALLE solstrålene (selv om UVB-stråler er hovedårsaken til solbrenthet).
Ved "sol-ettermiddag", eller 12:00 til 16:00, kom deg i skyggen! Det er da solen er på topp, altså høyest på himmelen: det er tiden da UV-stråling er mest intens og derfor farligst. Unngå å gå ut i solen i denne topptiden.
Å dekke swg til med klær er den sikreste måten å beskytte huden mot solen. Så ikke spar på klær og tilbehør: bruk t-skjorte, lue eller caps og solbriller. Dette er den vinnende kombinasjonen for å beskytte skuldrene, toppen av hodet og øynene. Solen kan forårsake skade på øynene som kan føre til alvorlige synsproblemer (f.eks. grå stær). Det er bare én ting å huske: skygge og solbriller fra tidlig alder av!
For å beskytte huden din, velg et godt solbeskyttelsesprodukt med høy UV-beskyttelse, eller SPF, som passer din fototype og hudtype (sensitiv, intolerant eller sart). Ønsker du å krysse av i alle boksene bør du også velge solbeskyttelse som har mineralske og organiske solfiltre, er vann- og svettebestandig, allergivennlig og parfymefri. Påfør solbeskyttelsen på alle utsatte områder, inkludert nakken og baksiden av hendene, og (viktigst) husk å påføre på nytt minst annenhver time, og hver gang du svømmer, tørker deg med håndkle eller svetter.
I solen blir du veldig fort varm. For å unngå solstikk og dehydrering, husk å drikke mye vann. Om det er med eller uten kullsyre, fra en lommelerke eller flaske, det spiller ingen rolle - så lenge du husker å drikke det!
Solen kan komme inn under huden din, så ikke overdriv. Å ta pauser mellom soleksponeringen gjør at huden «ta en pust i bakken» før du går ut i solen igjen. Men vær oppmerksom på solkapitalen din og de kumulative effektene av solen.
VENNLIGE, EKSPERTRÅD
Det er viktig å unngå soleksponering for enhver pris i følgende tilfeller:
Disse reglene må innprentes i de yngste barna fra en tidlig alder og bør følges enda mer nøye for barn med mer sart hud.