Innhold

Sol og medisinsk behandling

Medisiner og solen

Noen medisiner og stoffer inneholder molekyler som reagerer på UV-lys, noe som betyr at strukturen deres endres når de utsettes for sol og blir allergifremkallende eller til og med giftige. Disse endringene kan føre til økt hudfølsomhet i solen, kjent som fotosensibilisering.

Hvilke medisiner er fotosensibiliserende?

Det er mange: angstdempende midler, antibiotika, antidepressiva, antidiabetika, hormonbehandlinger osv. Hvis du har medisinsk behandling, les instruksjonene nøye for å se om sollys er en kontraindikasjon mens du tar medisinen. Og hvis du planlegger en ferie, snakk med legen din på forhånd for å unngå risiko for fotosensibilisering.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Hva er en fotosensibiliserende behandling eller medisin?

Medisiner og sollys passer ikke alltid sammen. Noen typer behandling øker hudens følsomhet for sol, så man bør være ekstra forsiktig før soleksponering.

Noen molekyler i medisinene dine kan bli allergifremkallende eller til og med giftige når de utsettes for solen. Disse endringene kan føre til økt følsomhet i huden for solen, kjent som fotosensibilisering.

VENNLIGE, EKSPERTRÅD

Ta behandlingen din til rett tid

Hvis mulig, ta medisinen din om kvelden, rundt 17:00 eller 18:00, i stedet for om morgenen.

Fordelene og skadene som solen gjør på huden

Hvordan oppstår fotosensibilisering?

Det er to typer reaksjoner på fotosensibilisering.

Fototoksisk reaksjon

En fototoksisk reaksjon er den vanligste typen reaksjon, ikke å forveksle med solallergi. Denne typen reaksjon oppstår når en stor mengde av det fotosensibiliserende produktet brukes. Det manifesterer seg i minuttene eller timene etter eksponering for solen og resulterer i røde merker på soleksponerte områder i ansikt, hals og bryst, samt armer, ben og føtter. Etter den første fototoksiske reaksjonen kan ytterligere eksponering utløse en forsinket reaksjon eller fotoallergi.

Fotoallergisk reaksjon

Dette er den sjeldneste typen reaksjon og er forårsaket av bruk av en liten mengde fotosensibiliserende produkt som allerede er kjent for huden. Det viser seg innen 24 timer eller mer etter eksponering for solen og resulterer i intens kløe på de soleksponerte områdene, lik elveblest eller eksem, som deretter kan spre seg til resten av kroppen. Pigmentasjonsavvik kan også forekomme, med en brun eller blåaktig farge.

Ingen reaksjon etter et års behandling betyr ikke at du er uten risiko. Det kan ta flere turer ut i solen før du får en lysfølsom allergisk reaksjon. Og pass på: du kan ha samme reaksjon etter solariumsøkter også!

Hva du skal gjøre hvis du har en fotosensibiliseringsreaksjon

Ved en reaksjon på en fotosensibiliserende behandling bør all eksponering for solen stoppes umiddelbart. Avhengig av alvorlighetsgraden, vil apoteket eller legen din foreslå en krem eller gel for å lindre kløen og behandle eventuelle blemmer.

Unngå solen

Som et forebyggende tiltak er det lurt å holde timer med soleksponering på et minimum eller rett og slett ikke gå ut i solen i det hele tatt.

Velg riktig beskyttelse

Vær oppmerksom på hva huden din forteller deg: Selv om solbrenthet vanligvis oppstår tolv timer etter eksponering, beskriver pasienter ofte en brennende følelse i eksponeringsøyeblikket. I alle tilfeller bør UV-eksponering unngås og maksimal UVA/UVB-beskyttelse brukes.

Beskytt deg selv hele året

Enten det er sommer eller vinter, når det regner eller skinner, solens stråler har en effekt på huden, så det er viktig å gi huden den daglige beskyttelsen den trenger for å holde den trygg hele året. Selv i byen, bruk en fuktighetsgivende krem med en lett SPF for å filtrere ut UV-stråler, slik at du kan nyte lunsj utendørs i ro og fred!

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Antibiotika, som andre legemidler, er uforenlige med solen og kan forårsake reaksjoner som kviser, kløe og til og med pigmentproblemer. Hvis du gjennomgår medisinsk behandling, er det viktig at du leser instruksjonene før du går ut i solen for å begrense risikoen forbundet med soleksponering. 

Og medisiner er ikke de eneste fotosensibiliserende stoffene: Noen parfymer og annen alkoholbaserte kosmetikk er også fotosensibiliserende, det samme er visse planter og frukter (gress, persille, sitrusfrukter, fiken osv.).   Det mest typiske tilfellet er når en person lager sitronjuice, tar seg på armen og så vises merker etter å ha vært i solen. Som en tommelfingerregel, vask alltid hendene godt etter å ha spist eller laget mat.
 

VI SVARER PÅ SPØRSMÅLENE DINE

Nei: bare en tur i godt vær kan resultere i en fototoksisk reaksjon. Den desidert vanligste typen fotosensibilisering, denne typen reaksjon presenteres som en solbrenthet som ikke står i forhold til nivået av soleksponering.

Ingen reaksjon etter et års behandling betyr ikke at du er uten risiko. Det kan ta flere turer ut i solen før du får en lysfølsom allergisk reaksjon.

Medisiner er ikke de eneste fotosensibiliserende stoffene: noen parfymer og andre alkoholbaserte kosmetikkprodukter, samt visse planter og frukter (gress, persille, sitrusfrukter, fiken osv.) er også fotosensibiliserende. Det mest typiske tilfellet er når en person lager sitronsaft, tar på armen og viser så merker etter å ha vært i solen. Som en tommelfingerregel, vask alltid hendene godt etter å ha spist eller laget mat.

Fra samme produktkategori

VÅRE LØSNINGER FOR Å BESKYTTE FRAMTIDEN VÅR

Eau Thermale Avène hudpleieprodukter designet for å beskytte huden og respektere havene

Tilbake til toppen