Hvordan vet du om du har solallergi? Det er enkelt: etter soleksponering blir huden din rød og kløende. Solallergi (eller lucite, som den er medisinsk kjent som) manifesterer seg som rødhet: utslett av små, lett hevede røde kviser eller papler og en kløende følelse der huden din har vært utsatt for solen.
Det finnes som oftest på utsatte områder som halsutringningen, skuldre, armer, baksiden av hender og føtter. Det finnes flere former for solallergi.
Polymorphous lysutslett er den vanligste formen for solallergi. Det påvirker mest unge kvinner, hovedsakelig på halsen, men det kan påvirke alle andre områder som har blitt utsatt, med det bemerkelsesverdige unntaket av ansiktet. Reaksjonen oppstår etter første eller andre eksponering for solen om sommeren. Det kan ødelegge livet ditt for en uke, men det har fordelen (hvis du kan kalle det det!) at det ikke gjentar seg etter ytterligere soleksponering i samme årstid, som om huden har blitt vant til solen. Når det er sagt, vil polymorphous lysutslett sannsynligvis komme tilbake hvert år.
Polymorf lysutslett er mindre vanlig, men mer plagsom, ved at det påvirker alle utsatte områder, inkludert ansiktet, og oppstår etter hver eksponering, enten det er i begynnelsen, midten eller slutten av sommeren. Denne typen solallergi vil også trolig komme tilbake i de påfølgende årene.
Solallergi rammer også barn. Juvenile spring eruption er spesielt en form for solallergi som rammer ørene til barn og unge, oftere gutter enn jenter, og ofte under et fjellopphold.
Til slutt, solar urticaria utløses innen noen få minutter etter eksponering og forsvinner spontant i skyggen etter noen minutter eller timer, avhengig av individet. Det resulterer i utseendet til tykke, røde, kløende flekker, som ligner på brenneslestikk.
Med hver ny solskinnssesong må vi fremme gode vaner, fordi ingen behandling kan gi en definitiv kur. Det er ikke nødvendig å være trist hvis du har solallergi: du trenger ikke oppholde deg i skyggen om sommeren! Gode solvaner kan læres raskt og vil gjøre deg utrolig godt.
Mens UVB er skyld i soling og solbrenthet, er UVA synderen når det kommer til solallergi. Derfor er det viktig å finne en solkrem med høy beskyttelse som beskytter mot begge typer UV-stråler.
Solskader påvirker omtrent 10% av voksne, med betydelig flere kvinner blir berørt, og utgjør 90% av tilfellene. De fleste som rammes er unge voksne. Allergien kan oppstå i noen år og deretter forsvinne helt.
Absolutt: symptomene på sommer-solskader er de samme som de andre årsakene. Sommer-solskader må ikke forveksles med en reaksjon forårsaket av å påføre en parfyme eller annet fotogiftig produkt på huden, eller å ha tatt fotosensibiliserende medisiner før soleksponering!