av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

Symptomer på solallergi

Hvordan vet du om du har solallergi? Det er enkelt: etter soleksponering blir huden din rød og kløende. Solallergi (eller lucite, som den er medisinsk kjent som) manifesterer seg som rødhet: utslett av små, lett hevede røde kviser eller papler og en kløende følelse der huden din har vært utsatt for solen.   Det finnes som oftest på utsatte områder som halsutringningen, skuldre, armer, baksiden av hender og føtter. Det finnes flere former for solallergi.
 

Polymorphous lysutslett

Polymorphous lysutslett er den vanligste formen for solallergi. Det påvirker mest unge kvinner, hovedsakelig på halsen, men det kan påvirke alle andre områder som har blitt utsatt, med det bemerkelsesverdige unntaket av ansiktet. Reaksjonen oppstår etter første eller andre eksponering for solen om sommeren. Det kan ødelegge livet ditt for en uke, men det har fordelen (hvis du kan kalle det det!) at det ikke gjentar seg etter ytterligere soleksponering i samme årstid, som om huden har blitt vant til solen. Når det er sagt, vil polymorphous lysutslett sannsynligvis komme tilbake hvert år.

 

Polymorf lysutslett

Polymorf lysutslett er mindre vanlig, men mer plagsom, ved at det påvirker alle utsatte områder, inkludert ansiktet, og oppstår etter hver eksponering, enten det er i begynnelsen, midten eller slutten av sommeren. Denne typen solallergi vil også trolig komme tilbake i de påfølgende årene.

 

Juvenile vårutbrudd

Solallergi rammer også barn. Juvenile spring eruption er spesielt en form for solallergi som rammer ørene til barn og unge, oftere gutter enn jenter, og ofte under et fjellopphold.

 

Solar urticaria

Til slutt, solar urticaria utløses innen noen få minutter etter eksponering og forsvinner spontant i skyggen etter noen minutter eller timer, avhengig av individet. Det resulterer i utseendet til tykke, røde, kløende flekker, som ligner på brenneslestikk. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Fordelene og skadene som solen gjør på huden

Hvordan behandle solallergi

Selv om det finnes en rekke måter å behandle solallergi på, er det første trinnet for å begrense risikoen er å begrense soleksponeringen.

Beskytt deg mot solen

Tilgjengelige behandlinger

Den første behandlingen for solallergi er å unngå soleksponering: uten sollys kan det ikke bli noen solskader! Det er derfor viktig å kjenne (og respektere) reglene for soleksponering og å beskytte huden din med klær, en lue, solbriller og ved å velge riktig solbeskyttelse for din hudtype

I tillegg til å begrense eksponeringen, kan du ta kosttilskudd som selges på apotek noen uker før første gang du skal ut i solen og under hele soleksponeringen. Men hvis disse enkle tiltakene ikke er nok, kan legen din foreskrive medisiner som syntetiske malariamidler for å ta gjennom hele ferien din. Legen din kan til og med anbefale PUVA-behandling hos en hudlege, hvor UVA blir gitt huden i gradvis større doser. 

VENNLIGE, EKSPERTRÅD 

Med hver ny solskinnssesong må vi fremme gode vaner, fordi ingen behandling kan gi en definitiv kur. Det er ikke nødvendig å være trist hvis du har solallergi: du trenger ikke oppholde deg i skyggen om sommeren! Gode solvaner kan læres raskt og vil gjøre deg utrolig godt. 

 

Hva er rollen til UVA og UVB i solallergi?

Mens UVB er skyld i soling og solbrenthet, er UVA synderen når det kommer til solallergi. Derfor er det viktig å finne en solkrem med høy beskyttelse som beskytter mot begge typer UV-stråler.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1: Hypodermis; 2: Dermis; 3: Epidermis; 4: UVA; 5: UVB

Solskader påvirker omtrent 10% av voksne, med betydelig flere kvinner blir berørt, og utgjør 90% av tilfellene. De fleste som rammes er unge voksne. Allergien kan oppstå i noen år og deretter forsvinne helt.

Er det andre årsaker til solreaksjon utover solskader?

Absolutt: symptomene på sommer-solskader er de samme som de andre årsakene. Sommer-solskader må ikke forveksles med en reaksjon forårsaket av å påføre en parfyme eller annet fotogiftig produkt på huden, eller å ha tatt fotosensibiliserende medisiner før soleksponering!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
Tilbake til toppen